Isı Geri Kazanım Sistemleri

Isı Geri Kazanım Sistemleri

Isı geri kazanımlı havalandırma cihazları ile taze hava ve egzoz havası arasında ısı transferi gerçekleştirilerek havalandırma sırasında kaybedilen ısı enerjisi geri kazanılır ve havalandırmadan kaynaklanan oda sıcaklığı değişiklikleri düzenlenir. Böylece sürekli olarak rahat ve temiz bir ortam sağlanmış olur. Konvansiyonel havalandırma sistemlerinde taze havadan gelen ilave klima yükleri bulunmaktadır. Isı geri kazanım cihazlarında ise klima sistemi üzerine eklenen yük azaltılarak enerji tasarrufu sağlanır.



Isı geri kazanım cihazları son derece düşük kabin yükseklikleri nedeniyle, asma tavan içine monte edilebilmelerine olanak sağlar. Asma tavan içine askı elamanları ile monte edilirler. Bu nedenle inşai ve metal profil kaideye gerek duyulmaz.

Isı geri kazanım ünitelerinin diğer bir özelliği de taze hava sevkinden yoksun olan tekli split, multi split veya değişken soğutuculu debili sistemlerde beraber kullanılabilirler

Isı geri kazanım cihazları yatay ve dik olarak iki farklı uygulamaları mevcuttur. Hücreler ekstrüzyon yönetimiyle alüminyum profil kullanılarak oluşturulmaktadır. Profil kesiti, montajı kolaylaştırmak ve dayanımı artırmak amacıyla bu işi için özel olarak seçilmiştir.


Alüminyum profiller yine bu işe özel olarak tasarlanmış mukavemeti arttırılmış, alüminyum veya plastik köşe parçaları ile bağlanmaktadır.Bu köşe parçaların kullanılması şu avantajları birlikte getirmektedir.

  • Yüksek mekanik mukavemet
  • Konstrüksiyonda esneklik
  • Boyutlarda standartlık
  • Panellerin rahat sökülüp ve takılması
  • Yerinde kolay ve kısa sürede montaj Tüm paneller, çift kat galvaniz sacdan, sandviç panel olarak imal edilmekte ve iki sac arasında 25mm kalınlığında, yoğunlukları 50kg/m3 ve 70kg/m3 olan cam veya taş yünü malzemesi yer almaktadır. Bu malzemeler yüksek ısı ve ses özelliğine sahiptir. Paneller ve profil arasında yer alan özel contalar sayesinde tam sızdırmazlık sağlanmaktadır. Paneller, özel kapak mandalları sayesinde çok kolay sökülüp takılabilmektedir. Standart olarak panel dış yüzeyi ve iç profiller elektrostatik toz boya ile boyanmakta ve 200 c'de fırınlanmaktadır.

 

İÇ ELEMANLARI

FANLAR: Isı geri kazanım cihazlarının en önemli elamanları olup basınçları yenerek gerekli miktarda havanın sisteme verilmesini sağlar. Kullandığımız fanlar 250-2000m3/h'e kadar tek emişli direkt motora akuple (Bu fanlarda kullanılan motor 220V (monofaze) fanlar kullanılmaktadır. 2500-4000m3/h'e kadar tek veya çift emişli fanlar kullanılmaktadır.

Isıtma ve Soğutma Serpantini: Isıtma ve soğutma işlemleri, serpantinler vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Serpantin boru ve kanat malzemeleri Cu-AI olup, serpantinler dikişsiz bakır borudan kanatlar ise ısı iletim yüzeyini oluşturan alüminyum kanatlardan oluşmaktadır. Kanat aralıkları, istenen debi ve kapasiteye göre hesaplanır. İstenen özellikte ve kapasitede imal edile soğutma ve ısıtma serpantinleri ile havanın istenen sıcaklık derecesine şartlandırılması mümkündür. Soğutma serpantinlerinde hava hızı 2-3m/s arasında, ısıtmada ise 2-3,5m/s arasında isteğe göre değişmektedir. Soğutma serpantinleri 6/10,7/12,7/11 C gibi soğuk sulu veya direkt expansiyon tipi, ısıtma serpantinleri 90/70,70/90,60/50 C gibi sıcak sulu imal edilmektedir. Ayrıca elektrikli ısıtıcı uygulamalarımızda mevcuttur.

Filitre: Isı geri kazanım cihazlarında yıkanabilir (poliüretan) kaset filtre kullanılmaktadır.

Isı Geri Kazanım : Isı geri kazanım cihazları, soğuk ve sıcak hava akışları arasındaki sıcaklık farkından yararlanarak mahalden atılan sıcak yada soğuk hava içerisinde enerjinin bir kısmının geriye kazanılmasını sağlarlar. Plakalı tip kullanılmakta olup %40-60 arasında (hava şartlarına göre) enerji verimleri sağlanmaktadır. Bu sebeple atık ısıdan elde edilen enerji verimi sayesinde işletme maliyetleri minimize edilir.

Aksesuarları:

  • Hız regülatörleri
  • Elektrik panosu
  • Elektrikli ısıtıcı
  • Sulu serpantin

Isı Geri Kazanım Üniteleri

          Isı geri kazanım üniteleri, taze hava ihtiyacı olan mekanlarda havalandırma yaparken enerji tasarrufu da sağlamak amacıyla üretilen cihazlardır. Isı geri kazanım üniteleri aynı zamanda sağladıkları enerji tasarrufu sayesinde kurulum maliyetini kısa sürede geri ödeyen cihazlardır.

Çalışma Prensibi

        Isı geri kazanım üniteleri temel olarak, ortamdan dışarı atılan havadaki enerjiyi ortama verilen taze havaya ekleme prensibi ile çalışırlar.  Isı geri kazanım ünitesi kullanılan bir mekanda havalandırma amacıyla, yazın ortamdaki soğutulmuş hava dışarı atılırken içeri alınacak taze hava soğutulur. Kışın ise ortamdaki sıcak hava dışarı atılırken içeri alınacak taze hava ısıtılır. Böylece %70' e varan enerji tasarrufu elde edilir. Bu işlemleri yaparken ısı geri kazanım üniteleri herhangi bir enerji kaynağı kullanmazlar, havadan havaya ısı geri kazanımı sağlarlar.

Isı geri kazanım ünitelerimizin diğer bir özelliği de taze hava temininden yoksun olan split veya değişken soğutucu debili sistemlerle beraber kullanılmalarıdır. Bu şekilde beraber kullanım neticesinde enerji tasarrufunun yanında mekanın ihtiyacı olan taze hava da karşılanmış olur. Isı geri kazanım üniteleri yıl boyunca kesintisiz kullanılırlar.

Kullanıldığı Yerler

          Özellikle dış hava sıcaklığının çok soğuk veya çok sıcak olduğu bölgelerde ofisler, lokantalar, cafeler, sinemalar, hastaneler, derslikler, yatakhaneler, kapalı yüzme havuzları, matbaalar, atölyeler gibi yoğun taze hava ihtiyacı olan mekanlarda  ideal havalandırma için kullanılırlar.

          Isı geri kazanım ünitelerimiz 250 m3/h’ten  7.000 m3/h’e kadar çok geniş bir uygulama aralığında üretilmektedir.

          

Montaj Şekli

          Isı geri kazanım ünitelerimiz, görünüş olarak kanal tipi santrallerle benzer özellikler taşırlar. Son derece düşük kabin yükseklikleri nedeniyle az yer işgal ederler. Düşük kabin profilleri asma tavan içine veya yükseltilmiş döşeme içine monte edilmelerine imkân sağlar.

        Isı geri kazanım ünitelerimiz,  asma tavan içine askı elemanları ile monte edilirler. Bu nedenle herhangi bir kaideye ihtiyaç duymazlar.

            

Isı geri kazanım cihazı montaj şeması

Kabin

       Isı geri kazanım ünitelerimizin yapımında özel çekilmiş alüminyum profillerle 22.5 mm kalınlığında, dış yüzü boyalı ve pvc kaplı, iç yüzü galvaniz sacdan mamul, poliüretan dolgulu, çift cidarlı paneller kullanılmaktadır. Paneller profillere civatalarla bağlanmakta, panel ile profil arasında sızdırmazlığı temin eden neopren conta bulunmaktadır. Kabin yanında reküperatör ve filtrelere erişebilmek için klipslerle sabitlenmiş asgari bir adet sökülebilir servis kapağı bulunmaktadır. Fanlar ise ön panellere monte edilmiş olduğundan servis için ön panellerle birlikte sökülüp dışarı alınabilmektedir.

Vantilatör ve Aspiratörler

  Isı geri kazanım ünitelerimizde vantilatör ve aspiratör olarak biribirinin aynı, benzer teknik karakteristiklere sahip çift emişli, öne eğik kanatlı ve direkt akuple motorlu veya kayış kasnaklı fanlar kullanılmaktadır. Fanlar, imalatçı firmanın laboratuvarlarında AMCA 210/85’ e göre test edilmiş ve sertifikalandırılmıştır.

  Isı geri kazanım ünitelerimizde plakalı ısı geri kazanım elemanları kullanılmaktadır. Plakaları alüminyumdan mamul ve çapraz akımlı ters yönlü ısı eşanjörü prensibine göre çalışan bu ısı geri kazanım elemanlarının verimleri %40 ila %70 arasında değişmektedir. Isı geri kazanım ünitelerimizin verimleri her model için ayrı olarak verilmektedir.

    Standart imalat defrost sistemini içermemektedir. Ancak talep üzerine plakalı eşanjörlere alın ve by-pass damperleri ilavesi suretiyle defrost sistemi eklenebilmektedir.

    Isı geri kazanım ünitelerinde plakalı eşanjörde karlanmadan dolayı meydana gelen basınç kaybı artışını algılayan bir iki konumlu diferansiyel basınç şalteri ve damperlere kumanda için bir adet iki konumlu damper motoru ilave edilmektedir. Karlanma neticesi basınç kaybı önceden belirlenen seviyenin üzerine çıktığında diferansiyel basınç şalteri iki konumlu damper motorunu harekete geçirip alın damperini kapatmakta ve aynı zamanda by-pass damperini açmaktadır. Buzlanma giderildikten sonra da damperler eski konumuna gelmektedir.

     Isı geri kazanım elemanının egzost havası çıkış tarafında standart ekipman olarak bir yoğuşma tavası ile damla tutucu bulunmaktadır.

Filtreler

      Isı geri kazanım ünitelerimizin dış hava giriş tarafında EU2 sınıfı panel filtreler kullanılmaktadır. Kızaklar üzerine monte edilmiş bu filtrelere müdahale etmek için yan kapakların açılması yeterlidir. Filtreler yıkanabilir ve tekrar kullanılabilir modeldedir.             

Aksesuarlar

      Isı geri kazanım ünitelerimizde standart olarak kabin, egzost ve taze hava vantilatörleri ve plakalı ısı eşanjörüne ilaveten dış hava tarafında EU2 panel filtre, kondens kabı ve damla tutucu bulunmaktadır.     

      Ancak aşağıdaki aksesuarlar talep üzerine cihaz ile birlikte, fabrika montajlı olarak verilebilmektedir.

* Elektrikli ısıtıcı,                 

* Sulu batarya,                                                                                                                             

* Hız anahtarı,

* Defrost için tek milden kumandalı alın ve by-pass damperi

* Otomatik defrost için diferansiyel basınç şalteri,

* Otomatik defrost için 220V veya 24V ile çalışan iki konumlu damper motoru,

* Taze hava girişinde kanatları ters yöne hareketli damper ve damper motoru,

* Standartlardan daha yüksek verimli eşanjör veya seri tarzda iki eşanjör,

* EU2 haricinde filtre (filtre değişikliği kabin konstrüksiyonunda da değişiklik gerektirmektedir),

* Daha büyük hava debileri ve ısıtıcı-soğutucu batarya içeren uygulamalar.

 

Isı geri kazanım cihazı

1. Taze hava fanı

2. Isı geri kazanım eşanjörü

3. Egzost fanı

4. Filtre

5. Filtre servis kapağı

6. Elektrik bağlantısı

7. Yoğuşma tavası ve   eşanjör  servis kapağı

 Isı Geri Kazanım Üniteli Klima Santrali

Saat
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Site Haritası
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam19
Toplam Ziyaret149879