SU ARITMA CİHAZLARI İLE YUMUŞAK SUYUN TADINI ÇIKARIN
İçinde çeşitli minerallerin (Kalsiyum, Magnezyum, Mangan, Demir, Kükürt, Arsenik vb...) belli bir oranın üzerinde olduğu sular SERT su olarak adlandırılır. Türkiye de ve özellikle de Bodrum ve çevresinde, sularımızın çok büyük bir kısmı Sert Su dur. Sertliği gidermek doğru su yumuşatma sistemleri ile basit ve mümkündür
Pekiyi neden Yumuşak ve Arıtılmış suya ihtiyaç duyalım?
* GÜZELLEŞTİRİR *
Sert su yüzünden sabun ve şampuan kalıntıları insan derisine yapışır.
Cilt gözeneklerini tıkayarak, cildin kurumasına ve tahriş olmasına neden olur.
Malesef Saçları sertleştirerek, dökülmesine neden olur.
Oysa yumuşatılmış su ile yıkanan cilt berrak ve sağlıklıdır.
Saç dökülmeleri azalır, daha sağlıklı parlar ve kolay taranır.
Traş yanmaları ve cilt tahrişleri ortadan kalkar.
* LEZZETLENDİRİR *
Sudaki sertlik mineralleri, hazırladığımız yemeklerde ve içeceklerde istenmeyen kötü bir tat verir.
Hazırladığımız yemeğin tadını bozar.
Hazırlamış olduğumuz, çay, kahve gibi içeceklerin tadını bozar.
Arıltılmış bir su yemeğimize ve içeceklerimize ayrı bir lezzet katar.
* TESİSATINIZIN VE SUYLA ÇALIŞAN CİHAZLARINIZIN ÖMRÜNÜ UZATIR *
Sert suda bulunan mineraller kireç ve pasa neden olur.
Bu yüzden suyla çalışan Termosifon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kettle gibi cihazların ömrü azalır. Sık sık arıza çıkarır ve bakıma girmasi gerekir.
Yumuşatılmış ve arıtılmış bir su ile, hem tesisatınızın, hem cihazınızın ömrü uzar. Aynı zamanda enerji tasarrufu sağlanır.
Teisat borularındaki tıkanmalar ve bakteri oluşumu engellenir.
* TASARRUF SAĞLAR *
Yumuşatılmış ve arıtılmış bir su ile daha az sabun, daha az bulaşık ve çamaşır deterjanı, daha az şampuan ve temizlik maddesi kullanılır.
Böylece tüketim çok azalır.
Ayrıca kireç önleyici tozlara gerek kalmamaktadır.
* PARLATIR *
Yumuşatılmış ve zararlı minerallerden arındırılmış bir su ile, elbiseler daha uzun ömürlü ve renkleri parlak olur. Banyodaki yüzeylerde leke ve halkalar, bardak ve tabaklarda çizikler oluşmaz.
Yüzeyler daha kolay ve sağlıklı temizlenir.
AYRICA MİNERAL KARTUŞLARI İLE VÜCUDUMUZUN İHTİYACI OLAN YARARLI MİNERALLERİN KAZANIMI SAĞLANIR.
Oysa sağlık, yaşam kalitesi ve para tasarrufuna önem veren milyonlarca aile, musluk, kuyu, hatta deniz sularından içme suyu üreten yüksek teknoloji ürünü su arıtma cihazlarını kullanmaya çoktan başladı.
Bu cihazlar ile elde edilen sular, daha GÜVENLİ, daha EKONOMİK, daha TEMİZ, DAHA LEZZETLİ ve daha SAĞLIKLIDIR.
Arıtılmış musluk sularının satın aldığınız şişe ve damacana suları kadar iyi olamayacağını, ya da bu cihazları alıp kullanacak maddi gücünüz olmadığınızı düşünüyorsanız, bir kaç dakikanızı sitemizi incelemeye ayırmanız pek çok yönden menfaatinize olacaktır.
ARITILMIŞ SUYUN KALİTESİNE VE TEMİZLİĞİNE GÜVENEBİLİRMİYİZ?
Reverse osmosis teknolojisini kullanan içme suyu arıtma cihazlarımız, musluk, kuyu ve benzeri sulardaki tüm zararlı maddeleri herhangi bir kimyasal madde kullanmadan 'moleküler düzeyde' temizler. Doğada bulunamayacak kadar saf ve sağlıklı hale gelen su, kendi mutfağınızın sıhhi ortamında 'el değmeden' kullanımınıza sunulur.
Kaliteli bir reverse osmosis sistemi ile temizlenmiş bir sudan daha temiz ve daha hesaplı bir suyu, artık ne doğal kaynaklarda, ne de damacanalarda bulmak mümkün değildir. Yapılan araştırmalar sadece musluk sularının değil, iyi olduğu sanılan pek çok kaynak suyunun da çevre kirlliliğinden dolayı içilemez hale geldiğini göstermiştir. Şişe sularına karşı her yönden daha iyi olduğunu fark edip, reverse osmosis arıtıcıları kullanmayı seçen ve sayıları her gün çığ gibi artan milyonlarca memnun kullanıcının olması, Amerika'nın bazı eyaletlerinde bu cihazların kullanımının yasalarla zorunlu tutulması gibi örnekler, bu teknolojinin ne kadar avantajlı ve güvenilir olduğunun en sağlam kanıtıdır.
Aşağıdaki analiz tablosu ve binlerce benzerinde de görebileceğiniz gibi, reverse osmosis ile arıtmanın kalitesi bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bu suları içerken ve kullanırken farkı hissedeceğiniz gibi, isteyen herkes güvendiği bir yerde test yaptırarak sonucu gözleriyle de görebilir. RO sistemler evlerde, hastanelerde, laboratuarlarda, çocuk yuvalarında, lokantalarda, fırınlarda, şişe suyu, meşrubat, gıda üretim endüstrilerinde, deniz suyundan içme suyu elde etmede, hatta uzay araçlarında atık sulardan içme suyu elde etmede yıllardır güvenle kullanıyor.
"Ben arıtılmış suya güvenmiyorum, kesinlikle içmem, parasını verip en iyi, en pahalı suları alıyorum" diyenler bile aslında kendilerini kandırıyorlar. Çünkü maalesef, ne fiyat, ne de marka, temiz ve sağlıklı şişe ya da damacana suyu garantilemiyor. Ayrıca parayla aldığınız suların çoğu da zaten arıtılmış su. Meşrubat, gıda, şişe ve damacana sularının çoğu, arıtma sistemleri ile ham su tabir edilen kaynak, şehir şebekesi ya da kuyu sularından üretiliyor. Ciddi firmaların ürettiği bu sular da sağlıklı, fakat size ulaşana kadar pek çok aşamadan geçtikleri için, evinizde, size ait ve de kontrolü sizde olan bir cihazla üretilen sular kadar sağlıklı ve temiz olmaları mümkün değildir.
İÇME SUYU GİDERİNİZİ BİLİYORMUSUNUZ?
Çoğu ailenin şişe ya da damacana su alırken 2-3 günde bir 5-10TL verdiği için önemsemediği, belki de hiç hesaplamadığı içme suyu gideri ayda 50TL-100TL arasındadır. Oysa arıtma cihazlarımız 15-20 kat ucuza su üreterek, içme suyuna harcadığınız her 100 liranın 90-95 lirasının cebinizde kalmasını sağlar. Cihazlar, bu inanması güç tasarruf sayesinde sağlığınızın ve damak zevkinizin yanısıra bütçenizi de korur. Her sene yaklaşık 500TL ile 1000TL arasında bir giderden ömür boyu kurtulursunuz.
CİHAZLARIN SATIN ALMA MALİYETİ?
İlk elden aracısız satışımız, çok uygun özel fiyat ve ödeme imkanlarımız bütçenize en ufak bir yük getirmez. Damacana ya da şişe suyu satın almaktan kurtularak yapacağınız tasarruf, su arıtma cihazlarımızdan birini satın almak için fazlası ile yeterli. Yapmanız gereken şey sadece telefonla ihtiyacınıza en uygun cihazın siparişini vermek.
MEMNUNİYET GARANTİLİ
Cihaz kurulumu yapılıp sonucu siz de onayladıktan sonra nakit ya da kredi kartı ile evinizde ödeme yapabilirsiniz. Bu sayede ne olduğunu bilmediğiniz bir cihaz alarak kötü bir sürprizle karşılaşmanız ve memnun kalmayacağınız bir alışveriş yapmanız söz konusu olmayacaktır.
Firmamız tarafından satış ve servis hizmeti verilen ürünler, kendini ispatlamış dünya markalarının, kaliteli, garantili, orijinal ürünleridir. Firmamızda ucuz ya da pahalı hiçbir şekilde menşei belirsiz, kalitesiz, orijinal olmayan cihazlar satılmamaktadır.
SUYU KAYNATARAK ZARARLI MADDELERDEN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?
Pahalı şişe sularından tasarruf etmek için aldıkları suyu sadece içmek için kullanan pek çok aile, yemek ve çaylarda kaynadığı için temizlendiğini düşündükleri musluk sularını kullanarak sağlıklarını tehlikeye atıyorlar. Bu davranışın sonuçları musluk suyuyla iyi suyu karıştırıp kullanmaktan farksızdır ve parayla iyi içme suyu almanın bütün faydalarını yok eder.
Suyu kaynattığınız zaman, ısı nedeniyle enerji seviyesi artan su molekülleri sıvıdan kopup buharlaşırlar. Şayet bu buharı tekrar yoğunlaştırıp sıvı hale getirebilirseniz elde edeceğiniz şey saf sudur ve güvenle kullanabilirsiniz. Su arıtma cihazlarının bazılarında da kullanılan bu işleme damıtma (distilasyon) adı verilir.
Kaynayan kısımda ise, suya tuz ya da şeker gibi karışmış olan zararlı maddeler aynen kalır. Kaynatarak tuz ya da şekerden nasıl kurtulamıyorsak, diğer zararlı maddelerden de kurtulmamız mümkün değildir. Kaynatmak sadece mikroorganizmaları öldürür.
Aktif oksijen oldukça instabildir çünkü bir elektron eksiktir. Bu yüzden elektron alma hedefi vücuttaki normal hücrelerdir. Özellikle hücre zarı kolay bir hedeftir. Hücre zarı instabil durumda doymamış yağ asidinden oluşur böylece oksitlendiğinde lipit peroksitlere dönüşür ve zayıflamış metabolizmadan kaynaklanan ardışık oksidizasyondan dolayı zarar görür ve daralır (büzülür).Bu esnada DNA ya zarar veren aktif oksijen hücrelere girer. Bu kansere sebeb olabilir ve damar sertliğine sebep olan kolesterol okside olur. Araştırmalara Göre modern hastalıkların yaklaşık %90´ı aktif oksijenden kaynaklanır. Böylesi bir hasarın hayat kalitemize etkileri aşağıdaki gibidir.
Yaşlanma/kanser/Diyabet/damar sertliği/hipertansiyon/miyokardiyal damar tıkanıklığı/İnme/katarakt/Kronik eklem romatizması/kollajen hastalığı/atrofik dermatit / mide on iki parmak bağırsağı ülseri/ülseratif kolit/astım/bunama
Tam Kan analizi /LSA (kan hücre analizi) Vücüttaki aktif oksijenin çoğu kandaki eritrosit ve lökosit hücre zarına zarar verebilir sonrasında orjinal şekli bozulacaktır ve kan oksidize ve yapışkan olacaktır. YİP (Yükseltgeme İndirgeme Potansiyeli) -Bu,deoksidasyon seviyesini ölçmek için bir değerdir. -Birimi mv´dir. -Daha yüksek değer daha fazla oksitlenme anlamına gelir -Oksitleme derecesi pozitif (+) sayı ile gösterilir -Daha düşük değer fazla oksijen giderme anlamına gelir. Deoksidasyon seviyesi negatif (-) sayı ile gösterilir Örneğin, Oksijen(+820mv)-Güçlü oksitleyici Hidrojen (-420mv)-Güçlü Deoksidasyon
Sağlıklı içme suyunda Aşağıdaki minareller bol miktarda bulunmalıdır.
a)Kalsiyum b)Sodyum c)Potasyum d)Demir e)Magnezyum
Aşağıdaki çizelgede dünyanın en pahalı sularının tahlil sonuçları görülmektedir. Bu sular bu mineralleri içerdiği için pahalıdır
Marka İsmi | Kalsiyum | Magnezyum | Sodyum (Mg/Lt) |
Apollinaris | 89 | 104 | 425 |
Evian | 78 | 24 | 5 |
Kentuyc Spring | 80 | 15 | 9 |
Mendocino | 310 | 130 | 240 |
Perrier | 145 | 4 | 14 |
Vichy Springs | 157 | 48 | 109 |
1-)Negatif ORP değeri ile güçlü antioksidan etkiye sahiptir.
2-)Vücüdün ph dengesi korumasına yardım eder ve hastalıkları engeller.
3-)Olağanüstü hücresel nemlendirme ve dekost sağlar
4-)vücüdün enerjisini ve zindeliğini arttırır.
5-)Serbest radikalleri nötralize eder.
6-)Vücuttaki asidik atıkları temizler ve zayıflamaya yardımcı olur. Oksidosyonun Yaşamsal Organlar Üzerindeki Etkileri Oksidayona Uğrayan Doku Sonuçta Ortaya Çıkan Rahatsızlığı Karaciğer Hepatit,Siroz,Kanser Pankreas Pankreatit,diyabet,kanser Böbrek Nefrit,nefroz,kanser
İçme suyu şebekesine bağlanarak kullanılan EcoSoft Alkali Su İyileştirme Makinesi özellikle; obezite, kalp ve damar rahatsızlıkları, diyabet, kemik erimesi, böbrek rahatsızlıkları ve kabızlık gibi kronik pek çok rahatsızlığın önüne geçilmesine yardımcı oluyor. Günümüzde, hızlı ve sağlıksız beslenme kültürünün yanında yoğun iş stresi ve çevre kirliliği gibi etkenler, erken yaşlardan itibaren pek çok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalınmasına neden oluyor. Bu durumun önüne geçmek için başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere özellikle gelişmiş ülkelerde, alkali mineraller açısından zengin, doğal gıdalarla beslenmeyi temel alan “Alkali Yaşam” modeli uygulanmaya çalışılıyor. Ancak bir yandan kent yaşamının getirdiği olumsuz etkiler,EcoSoft Alkali gibi vücudun alkali özelliğini korumaya katkı sağlayan bazı destek ürünlerden yardım alınıyor. EcoSoft sudaki pH değerini yükselterek , vücudun asiditeye karşı korumasına destek oluyor.
Uzmanlar, birçok hastalığın başlangıç nedenini; vücuttan atılamayıp ana organlar etrafında biriken asidik atıkların, bu organlar çevresinde başlattığı hücre dejenarasyonu olarak gösteriyor. Dolayısıyla, hastalıkların önüne geçebilmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için vücutta biriken asidik atıkların vücuttan atılması veya nötralize edilmesi gerekiyor. Yapılan araştırmalara göre alkali mineraller ve suya kazandırılan negatif ORP değeri vücudun ideal pH dengesini koruyarak asidik atıkların birikmesine engel oluyor ve bu atıkların çözülerek vücuttan atılmasını sağlıyor. İnsan vücudu, sahip olması gereken alkali özelliği, başta sebze ve meyveler olmak üzere alkali mineraller bakımından zengin gıdalarla beslenilerek sağlıyor. Ancak, günümüzün yaşam koşulları içinde sebze ağırlıklı beslenmenin zorluğu, maruz kalınan aşırı stres ve çevre kirliliği gibi nedenlerden ötürü insan vücudu ihtiyacı olan alkali mineralleri doğal yoldan yeteri kadar karşılayamıyor.
Bu yüzden uzmanlar, asidik & alkali dengesini kurmaya ve alkali miktarını artırmaya yönelik bir takım destek ürünleri öneriyor. EcoSoft Su İyileştirme makinesinin sağladığı yüksek alkali özellikteki bu su da her gün düzenli olarak kullanıldığında, vücudun dengesini sabit tutmaya ve asidik atıkların zararlı etkilerinden korunmaya yardımcı oluyor.. Günde 4-5 bardak Alkali ve negatif ORP değerli antioksidan su içildiğinde vücudun ihtiyacı olan miktar karşılanmış oluyor. Bu sayede bağışıklık sistemi güçleniyor ve hastalıklarla mücadele de vücudun direnci maksimum seviyeye çıkıyor. Bu sayede hücresel yaşlanmanın da yavaşlatılması sağlanıyor. Günümüzdeki en etkili anti-aging uygulaması bu özelliklerdeki su sayesinde kolaylıkla yapılabiliyor.
1.Güçlü antioksidan özelliğe sahiptir.
2.Kalsiyum,magnezyum gibi vücut sağlığı için hayati öneme sahip sudaki minareller açısından zengindir. 3.İndirgenmiş,küçük moleküler küme yapısı olağan üstü hücresel nemlendirme (hidrasyon) sağlar.
4.Vücüdun pH dengesi korunmasına yardım eder ve bağışıklık (immün) sistemini destekler.
5.Kanser dahil 50 den fazla dejeneratif hastalığın nedeni olduğu kabul edilen "serbest radikalleri" nötralize eder. 6.Güçlü dekost özelliğiyle vücudu "zararlı toksit atıklar"dan temizler.
7.Yemek pişirirken sebzelerdeki vitamin ve mineralleri korur.
Günümüzde Bilim adamları yediğimiz ve içtiğimiz gıdaların pH değerlerinin kilo ile birebir ilişkisini çarpıcı analizlerle göz önüne koyuyor. Aslında her gün tükettiğimiz suyun bile alkalik olması yılda 2.5 kilo kaybetmemize sebep olmakta. Özellikle asitli gıdaların mide asidini olumsuz yönde etkilemesi ve vücudu yorması dışında bu asitli gıdaların daha fazla yağ tutulmasına sebep olması söz konusu. Kanımızın asit-baz dengesinde bazik tarafta olması yenilen gıdaların kana karışmadan önce bazik hale (alkali) getirilmesini gerekli kılmaktadır.
Alkalizasyon adı verilen bu işlemin de karaciğerde yapılması bu asidik gıdaların fazla tüketilmesi yağlanmaya neden olması aslında bir koruma mekanizması. Alkali besinlerle beslenmenin ve alkali su tüketmenin metabolizmayı hızlandırarak kilo verme üzerine etkilerini inceleyen bilim adamlarının mikroskobik düzeyde çarpıcı kan analizleri var. Bu durumda içtiğimiz suyun pH düzeyinin 7 ve üstünde olmasına özen göstermeli. Asitli içecekleri (kahve, çay, alkol, her tür gazlı içecek ve meyve sularını) asgari ölçüde tüketmek ve bunları tükettiğimiz zaman daha fazla alkali su tüketerek önlem almalıyız.
Detoks içeceklerinin özellikle alkali olmasına özen göstermek, faydadan çok zarar olmaması için dikkat etmek. Metabolizmayı canlandırmak için gıdalardan gereken oranlarda faydalanmak, yani az yağlı yiyerek hayvani yağlardan uzak durup ölçülü oranda bitkisel yağlardan ve balıktaki gibi omega 3-6 içerikli doymamış yağlardan faydalanmak. Hızlanmaya başlayan ve canlanan metabolizmaya egzersiz yaparak ve belli kas gruplarını düzenli olarak çalıştırarak katkıda bulunmak ve bu hızı idame edebilmek. Hem cilde hem de sağlıklı bedene kavuşmada faydalı olan bazı anti-oksidanları ve gıda takviyelerini doktorunuza danışarak periyodik olarak tüketmek.
Asidik yapan besinler; özet olarak tüm şeker içeren içecek ve yiyecekler, kuru yemişler, köy peyniri, patates, sakatatlar, çoğu etler, kümes hayvanları, kabuklu deniz mahsülleri,
Alkalik yapan besinler; en çok ağırlık vermemiz gereken besin grubudur . Kanımızın da alkalik bir yapıya sahip olduğunu düşünürsek , vücudumuzun sindiriminde de zorlanmadığı en iyi besinler olarak düşünebiliriz. En alkalik besin olan anne sütünden sonra, yeşil sebzeler, soya filizi, salatalık, domates, dolmalık biber, deniz sebzeleri, brokoli, lahana, maydanoz, yeşil fasulye, ıspanak, sarımsak, karalahana, hindiba, brüksel lahanası, bamya, pırasa, roka, hardal, kabak, su teresi, frenk soğanı, avokado sayılabilir.
Burada önemli olan, sindiriminde asidik bir ortam sağlayan proteinlerin genel beslenmemizde % 20 - 25 civarında yer almasıdır.
Mümkün olduğunca, protein tüketimi gerçekleştirildiğinde yeşil sebze ve salata türlerinin de birlikte tüketilmesine özen gösterilmelidir .
Yağ alımını sıfırlamayınız. Kaliteli yağ tüketiniz. Oksijen ve sudan sonra, sağlıklı ve formda bir vücut için en önemli unsur yağdır.
Hücre zarlarının ve hücrelerin enerji üretebilmesi ve işlevi için yağlar çok önemlidir.
Özellikle sinir hücrelerinin işlevinde, dolayısıyla beyin işlevlerinde de yağların çok önemli bir rolü vardır.
Tüketilmesi gereken yağların başında, tekli doymamış yağlar, çoklu doymamış yağlar ve temel yağ asitleri olarak bilinen omega - 3 ve omega - 6 yağları olmalıdır. .
Eğer yeterince su içmezseniz şişmanlarsınız.
Yediğimiz bazı besinlerin vücutta asidik bir ortam oluşturduğunu artık biliyoruz. Kanınız asidik bir dolaşım sağladığında tüm vücudunuz ve organlarınız bundan olumsuz etkilenir. Vücut bu asidik ortamdan kendini korumak için yağ hücrelerinden destek almaya başlar ve dolayısıyla yağlanmaya eğiliminiz artar. En önemlisi vücudunuz suyu, asitleri ve atık maddeleri idrar, ter ve bağırsak yoluyla atabilmek için kullanır. Vücut asitli ortamı temizleyemezse yağ depolama durumuna geçiş yapar .
Her şeyden öte hafif bir susuzluk bile metabolizmayı % 3 oranında yavaşlatmaktadır.
Alkalik suyun önemi
Saf, damıtılmış suyun pH değeri ortalama 7 olarak bilinmektedir. Yedinin üzerindekiler alkaliktir ve asidik suya oranla daha verimlidir. Fakat alkalik sudan tam olarak faydalanmak için, sizi şişmanlatan asitleri nötrlemesi adına, suyunuzun pH değeri en az 9,5 seviyelerinde tutulmalıdır .
Ciddi obezite ve sağlık durumları karşısında pH değeri 11,5 -12 lere kadar olan suyun içilmesi tavsiye edilmektedir .
Çocuk gelişimi uzmanları, kalsiyum ihtiyacının en iyi su ile karşılandığına dikkat çekerek, boy gelişimi için çocukların bol su içmesini tavsiye ediyor. Beslenme ve diyet uzmanı Dr. Yasemin Bradley, kalsiyumun insan vücudu için en önemli elementlerin başında geldiğine değinerek, çocukların PH değeri yüksek doğal mineralli su içmelerinin kemik yoğunluklarının artmasına ve boylarının uzamasına yardımcı olduğunu ifade ediyor. Günümüz çocuklarının 40 yıl öncesine göre çok daha fazla yağ, şeker ve tuz içeren yiyeceklerle beslendiğini söyleyen Bradley, "Çocuklarınızın uzun boylu olmasını istiyorsanız, özellikle gelişme çağında onlara bol bol su içirin." diyor. Beslenme uzmanı Bradley, süt ve süt ürünleri ile balık ve kuru baklagillerin de kalsiyum bakımından zengin besinler olduğunu belirtiyor.
Bodrum Su Arıtma Yumuşatma Sistemleri
Suda çözünmüs olarak bulunan kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg)iyonlari suyun sertleşmesine sebep olmaktadir. Iyon degisim yöntemi ile sudaki kalsiyum ve sudaki magnezyum iyonlarinin alinmasi işlemi sonucu suyun sertliginin düsürülmesi işlemine yumusatma denir.
Katyonik Reçine vasitasi ile sertlige neden olan kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg) iyonlarinin reçine üzerinde bulunan Sodyum (Na) iyonlari ile yer degistirmesi prensibine dayanir. Böylece iyon degistirme yöntemi ile sistemden çikan suyun sertligi alinmis olur.
Bodrum Su Arıtma ve Ters Ozmoz Sistemleri
Ozmoz prensibi, en basit sekliyle suyun az yogun ortamdan çok yogun ortama yari geçirgen zar vasitasiyla geçisi olarak tanimlanabilir.
Ters ozmoz prensibi ise bir yüksek basinç pompasi kullanilarak suyun çok yogun ortamdan az yogun ortama geçmesi olarak açiklanabilir. Yüksek iletkenlik degerine sahip kuyu sulari, nehir sulari, göl sulari, dogal kaynak sulari aritiminda ters ozmoz membran teknolojisi kullanilarak üstün nitelikte aritma yapilir. Ters ozmoz cihazlarinin tasarlanabilmesi için su analizinin ayrintili olarak görülmesi gerekir. Farkli su kalitelerine göre ters ozmoz cihazinin dizayni ve verimi degiskenlik gösterebilir.
Eurotech ters ozmoz ünitelerinin tasarimi bastan sona müsterinin ihtiyacina göre özel olarak projelendirip üretilmektedir. Yapimda kullanilan tüm ekipmanlar en kaliteli malzemelerden seçilmektedir. Ekipmanlarin kaliteli olmasi, sistemlerin uzun süre en yüksek verimde çalismasini saglamaktadir. Eurotech Ters Ozmoz sistemleri üretim kalitenizi artirirken isletme maliyetinizi düsürür.
Bodrum Su Arıtma Deniz Suyu Ters Ozmoz
Deniz Suyu Ters Osmoz Sistemleri (Desalinizasyon) mevcut tatli su kaynaklarinin yetersiz kaldigi ve deniz suyu kullaniminin gerekli oldugu durumlarda (gemiler, siteler, oteller, hastaneler, tatil köyleri, belediyeler, endüstriyel tesisler vb.) tatli su temininde vazgeçilmez olan sistemlerdir.
Bodrum Su Arıtma Ultrafiltrasyon Sistemleri
Ultrafiltrasyon Sistemleri suyun kimyasal yapısında herhangi bir degisiklik yapmadan suyun tüm fiziksel özelliklerinde maksimum düzeyde iyilestirme yapar.
Ultrafiltrasyon teknolojisi sayesinde suda bulunan askida kati madde (AKM), suda bulunan bulaniklik %99 oraninda renk pigmentleri ve en önemlisi sularda bulunmasi muhtemel bakteri ve virüslerin tamami giderilmektedir. Bu nedenle ultrafiltrasyon yöntemi özellikle kaynak sulari veya içme sulari aritiminda çok önemli bir avantaj saglamaktadir.
Bodrum Su Arıtma Ultraviyole Sistemleri
Ultraviyole ile dezenfeksiyon işlemi, suya herhangi bir kimyasal madde veya oksidant ileve etmeksizin 254 nm dalga boyunda UV ışını vererek virüs, bakteri ve mikroorganizmaların DNA larını parçalama sonucu gerçekleşir. Düşük Basınçlı lamba yardımı ile UV dalgaları üreten dezenfeksiyon sistemi; bakteri, virüs, küf, mantar, alg ve bunların yumurtalarını etkisiz hale getirir.
Sonuç olarak suyun, kimyasal ve fiziksel yapısı bozulmadan, mikrobiyolojik açıdan sağlıklı şekilde arıtılmış su elde edilmiş olur. Çevre ve insan sağlığına zararlı THM gibi yan ürünler oluşmaz.
BODRUM SU ARITMA KARTUŞ KAPLARI
Ham su içerisinde bulunan tortu, bulaniklik, partikül gibi askida kati maddelerin (AKM) tutulmasini saglayan manuel filtre sistemlerdir. Düşük debilerde kullanilan bu sistemler polietilen seffaf housing ve içerisine yerlestirilen putrex, paslanmaz çelik veya naylon yikanabilir kartustan olusur. 1 - 5 - 10 - 20 ve 50 µ hassasiyette filtreleme saglar. Housing uzunluklari 10" ve 20" tir.
BODRUM SU ARITMA KARTUŞLAR
Putrex kartuslar 1 - 5 - 10 ve 20 mikron hassasiyetinde olan kartuslardir. Suyun kirlilik durumuna göre belirlenen periyotlarda kirlenen kartuslar yenileri ile degistirilir.
Naylon yikanabilir ve paslanmaz çelik yikanabilir kartuslar ise 50 mikron hassasiyetinde aritim yapar. Suyun kirlilik durumuna göre belirlenen periyotlarda kartuslar manuel temiz suyla yikanarak temizlenir ve tekrar kullanilir.
Bodrum Su Arıtma FC Serisi Aktif Karbon Sistemleri
FC serisi aktif karbon filtreler 0,6 m3/h ile 26 m3/h debi aralığında suda tat, koku, bakiye klor ve organik madde gidermek için kullanılmaktadır. Sistem insan müdahalesine gerek kalmadan valf üzerinde set edilen zamana göre otomatik olarak ters yikamasini yapar ve medya yataginda biriken tortulari drenaj hattindan atarak temizledikten sonra tekrar servis konumuna döner.
Bodrum Su Arıtma DE Serisi Deiyonize Sistemler
Su içinde çözünmüs olarak bulunan iyonlar, katyonik (pozitif) ve anyonik (negatif) yüklü iyonlardir. Suda bulunan katyonik ve anyonik iyonlarin reçine kullanilarak, iyon degistirme yöntemi ile sudan uzaklastirilmasi işlemine deiyonisazyon, kullanilan sistemlere de deiyonize sistem denir .
Bodrum Su Arıtma DE serisi Deiyonize Sistemlerde, tanklarin içindeki reçine miktari, ham su iletkenligine, geçen suyun debisine ve kullanilan reçinenin iyon tutma kapasitesine göre yapilan hesaplarla belirlenir. Sistem tamamen otomatik olup mikroprosesörlü valfler tarafindan yönetilir. Çikisa konulan iletkenlik ölçer vasitasiyla suyun iletkenligi kontrol edilebilir ve çikis suyu iletkenligi istenilen degerin üstüne çiktiginda sistem kendini otomatik olarak yikama işlemine (rejenerasyon) alir.
Bodrum Su Arıtma Modüler Tip Konteyner Sistemler
Konteyner İçi Sistemler (modüler sistemler) yer sıkıntısı olan işletmelerde, nakliye kolaylığı ve ekstra bina gereksinimi duyulmadığı için çoğunlukla tercih edilmektedir. Cihazlarin sağlıklı çalışabilmesi için uygun ortam koşulları konteyner iç izalasyonu yapılarak sağlanmaktadır.
*Tercihe bağlı olarak her türlü alanda kullanilabilmektedir.
Bodrum Su Arıtma Dolomit Filtre Sistemleri
Dolomit, kireçtasinda kalsiyum ve magnezyumun birlikte yer almasindan olusan dogal bir mineraldir. Kimyasal formülü CaMg (CO3)2dir. Fiziksel ve kimyasal yapısına bagli olarak yol insaatlarinda, beton yapiminda, ziraatte, cam ,soda, boya sanayisinde kullanilan önemli bir hammadde olup ayni zamanda Su Arıtma sektöründe post filtrasyon (re mineralizasyon) işlemi için kullanilmaktadir.
Ters ozmoz sistemi sonrasinda saflastirilmis olan ürün suyunun pH degerini yükseltmek ve insan sağlığına faydali olan mineralleri kazandirmak için kullanilmaktadir. Dolomit filtreler manuel kontrollüdür. Su, filtre içerisinde yukaridan asagiya dogru süzülürken dolomit minerali eriyerek suya kalsiyum, magnezyum ve karbonat gibi dogal mineraller kazandirilmis olur. Zaman içerisinde eridikçe eksilen mineralin üzerine yenisi ilave edilerek minerallendirme işlemine devam edilir.
BODRUM SU ARITMA YÜZEY SUYU SİSTEMLERİ
Nehir ve yüzey sularının kullanma suyuna dönüştürülmesi amacıyla tasarlanan kompakt ünitelerdir. Kompakt olarak tasarlanan ünitelerin anahtar teslim halde müşteriye teslim edilebilmesi, yerleşim olarak daha az alana ihtiyaç duyması, nakledilmesi ve kurulum kolaylığı olması, inşaat gereksinimlerini minimuma indirmesi gibi özellikleri sebebiyle avantajlı ve ekonomiktir. Ünite içerisinde bulunan ölçüm ve seviye sensörleri vasıtasıyla otomatik olarak kolayca işletilebilmektedir. Arıtılan suyun yüksek kalitede içme suyu haline dönüştürülebilmesi için ünite çıkışına ham suyun özelliklerine göre ultrafiltrasyon veya ters ozmoz ünitelerimizin entegre edilmesi önerilmektedir.
Bodrum Su Arıtma Atık Su Arıtma Sistemleri
Evsel ve Endüstriyel Atık Su Arıtma Sistemleri maksimum verim, minimum enerji ve maliyet esasina göre tasarlanmaktadir.
25 kisiden 5000 kisiye kadar kullanim miktari 200 lt/kisi.gün alinarak yapilan mühendislik hesaplamalari sonucunda aritma alanindaki en son teknoloji kullanilarak üretilmektedir.
Atik Su Arıtma Sistemleri alan sikintisinin oldugu yerlerde kalifiye personel ihtiyaci duyulmadan rahatlikla kullanilabilmektedir. Estetik açıdan mükemmel görünüm saglar, kullanim tercihine göre tesis yer altina gömülebilmektedir veya farkli renklerde üretilebilmektedir. Ayrica aritilan su opsiyonel olarak sulama suyu ya da araç yikama suyu olarakta kullanilabilmektedir.
KULLANIM ALANLARI
- Oteller, Konaklama Tesisleri ve Restaurantlar
- Fabrikalar ve çesitli sanayi kuruluslari
- Hastaneler ve çesitli saglik kuruluslari
- Siteler, Toplu Konut ve Tatil Kamplari
- Okullar ve Askeri Birlikler
Bodrum Su Arıtma Evye Altı Ters Osmoz Sistemleri (RO)
(RO-Pure M3)RO-Pure M3 Membranli Evye Altı Üniteleri, kompakt tipte dizayn edilen 20 ve 5 mikron olmak üzere iki kademeli tortu filtre, blok aktif karbon filtre ve reverse osmos ekipmanlarindan olusmaktadir. Bu sayede minarellerinden %95 - 99.9 oraninda arindirilmis su elde etmek mümkün olur. Cihaz çikisina Ultraviyole (UV) cihazi kullanilmasi tavsiye edilmektedir.
EKIPMANLAR
- 20 Mikron Polipropilen kartuş filtre
- 5 Mikron Polipropilen kartuş filtre
- Blok Aktif karbon kartuş
- Pompa
- Membran
- Post Filtrasyon
- Basınçlı rezerve tanki
- Özel Tasarim Musluk ve Aparati
Bodrum Su Arıtma Evye Altı Ultraviyole Sistemleri
S-Pure ultraviyole Evye Altı Üniteleri, kompakt tipte dizayn edilen 20 ve 5 mikron olmak üzere iki kademeli tortu filtre, blok aktif karbon filtre ve Ultraviyole (UV) cihazindan olusmaktadir. Bu sistem ile su tortu, klor, koku ve mikroorganizmalardan arinmis olur.
EKIPMANLAR
- 1, 5 ve 20 mikron polipropilen kartus filtre
- Ultraviyole ünitesi
- Evye Altı muslugu ve aparati
- Üretim 250 lt/saat
Bodrum Su Arıtma Ultraviyole Lamba ve Kılıflar
Bodrum Su Arıtma olarak imalatimiz olan ultraviyole cihazlari ve imal ettirdigimiz Ultraviyole Lamba ve Kılıflarıni kullanmaktayiz. Ultraviyole lambalari UV isinlari sayesinde aritimini gerçeklestirdigi suyu, yüksek isin yogunlugu ile herhangi bir kimyasal katmaksizin dezenfekte etmektedir.
Üretimi yapilan lambalar ve bu lambalara uygun kiliflari sürekli olarak stogunda bulundurarak degerleri müsterilerine teminini saglamaktadir. Ayrica ultraviyole cihazi ile ilgili her türlü yedek parça ve malzemeleri de istenildigi her an temin edebilecek stoklara sahiptir.
Bodrum Su Arıtma Su Arıtma Kimyasalları
HIDROKLORIK ASIT ( HCI )
Ters ozmoz sistemlerinin performansini artirmak, sistemi korumak amaciyla membranlara girmeden önce suya, iyonlarin çökelme egilimini azaltacak ve ayni zamanda pH degerini istenilene düsürmek amaci ile asit kimyasali dozlanir.
Kimyasal Özellikler
Konsantransyon (HCI) : min %30
Görünüs : Berrak
Renk : Renksiz - Açik Sari
Yogunluk (15 oC) : 1.152 gr/cm3
Kullanim Sekli
Hidroklorik asit suyla seyreltilerek Bodrum Su Arıtma yetkili teknik servis personeli tarafindan suyun karakteristik özelligine ve sistemin çalisma kosullarina bagli olarak belirlenen degere dozaj pompasi araciligiyla set edilir.
Ambalaj ve Depolama
Hidroklorik asit 35 kg lik plastik bidonlar içerisinde ambalajlanir. Kimyasal orjinal ambalajinda havalandirilmis, kuru ve gün isigindan uzak alanlarda depolanabilir.
ANTISKALANT (3380-7780)
Antiskalant kimyasali ters ozmoz sistemlerinin performansini artirmak, suda bulunan karbonat ve sülfatlarin membran üzerinde çökelerek tikanmasini önlemek amaci ile kullanilir.
Antiskalant polimerik yapida br üründür. Uçucu ve yanici degildir.
Fiziksel ve Kimyasal Özellikler
Görünüm : Renksiz - sari ve sivi
Yogunluk (20 oC) : 1.10 +- 0,06 g/cm
pH (%1 20 oC) : 2.0
Donma Noktasi : < - 10 oC
Kullanim Sekli
Antiskalant suyla seyreltilerek sistem kapasitesine bagli olarak seçilmis olan dozaj pompasi araciligi ile sisteme dozlanir. Uygulanmasi gereken dozlama miktari suyun karakteristik özellikleri ile sistem ve ortamin çalisma kosullarina bagli olmasi sebebiyle bu oran Bodrum Su Arıtma yetkili teknik servis personeli tarafindan uygun görülen degere set edilir.
Ambalaj ve Depolama
Antiskalant 30 kg lik plastik bidonlar içerisinde ambalajlanir. Kimyasal orjinal ambalajinda kapali alanlarda 1 yil boyunca depolanabilir.
SODYUM HİPOKLORİD ( NAOCl)
Ham suda bulunabilecek demir ve mangan ya da mikroorganizmalari gidermek amaci ile suya klor (NaOCI) dozlanir. Ayrica bu kimyasal dezenfeksiyon amaci ile de kullanilabilmektedir.
Fiziksel ve Kimyasal Özellikler
Görünüm : Yesilimsi Sari - Sivi
Renk : Yesilimsi Sari
pH : > 12
Kullanim Sekli
Klor kimyasali ham suyu dezenfekte için sistem kapasitesine bagli olarak seçilmis olan dozaj pompasi araciligi ile sisteme dozlanir. Uygulanmasi gereken dozlama miktari suyun karakteristik özelliklerine bagli olarak Bodrum Su Arıtma yetkili teknik servis personeli tarafindan uygun görülen degere set edilir.
Ambalaj ve Depolama
Sodyum Hipoklorit ( Klor ) kimyasali 35 kg lik plastik bidonlar içerisinde ambalajlanir. Kimyasal orjinal ambalajinda kuru, soguk, günisigi ve yanici maddelerden uzakta depolanmalidir.
SODYUM HIDROKSIT ( KOSTIK )
Kostik kimyasali ham su pH degerini gerekli durumlarda yükseltmek amaci ile kullanilir. Bazi endüstriyel proseslerde ürün suyu pH degerini dengelemek içinde kullanilabilir.
Fiziksel ve Kimyasal Özellikler
Görünüm : Berrak ve Sivi
Renk : Renksiz
pH : 14
Yogunluk : 1.32 - 1.52 g/cm3 (30 %-50 %)
Kullanim Sekli
Kostik (NaOH) kimyasali ham suya sistem kapasitesine bagli olarak seçilmis olan dozaj pompasi araciligi ile dozlanir. Uygulanmasi gereken dozlama miktari dengelenecek olan pH degerine bagli olarak Bodrum Su Arıtma yetkili teknik servis personeli tarafindan uygun görülen degerde set edilir.
Ambalaj ve Depolama
Sodyum Hidroksit ( Kostik ) kimyasali 48 kg lik plastik bidonlar içerisinde ambalajlanir. Kimyasal orjinal ambalajinda kuru, soguk, günisigi ve yanici maddelerden uzakta depolanmalidir. Cilt ile temasindan kaçinilmalidir.
SODYUM METABISÜLFIT ( SMBS )
Sudaki klor (NaOCI) ters ozmoz membranlarina zarar vereceginden, membranlarin öncesinde suya sodyum metabisülfit dozlanarak serbest klorun nötralize edilmesi saglanir. Ayrica bu kimyasal organik kirlilige sebep olabilecek herhangi bir mikroorganizmanin da üremesini engelleyici bir özellige sahiptir.
Fiziksel ve Kimyasal Özellikler
Görünüm : Beyaz ve açik
Renk : Krem
pH : 4 - 4.6
Ambalaj ve Depolama
Sodyum Metabisülfit ( SBMS ) 25 kg lik paketler içerisinde ambalajlanir. Kimyasal orjinal ambalajinda sudan, buzdan, asit ve okside edici maddelerden uzakta soguk ve iyi havalandirilmis yerlerde depolanabilir.
ASIDIK BAZLI MEMBRAN YIKAMA SIVISI
Ters Ozmoz ve Ultrafiltrasyon sistemlerinde membranlarin üzerinde biriken iyonlarin belli araliklar ile temizlenmesi işlemi için kullanilan bir yikama sivisidir. Daha çok karbonat ve sülfatlarin çökelmesinde kullanilir. Organik asit ve inhibitörlerin karisimindan olusur.
Fiziksel ve Kimyasal Özellikler
Görünüm : Berrak ve Sivi
Renk : Renksiz - sari
pH (%1 - 20 oC): < 3,5
Yogunluk (20 oC) : 1,15 +- 0,1 g/cm3
Çözünürlük : Suda tamamen çözünebilir
Ambalaj ve Depolama
Asidik yikama sivilari 30 kg lik plastik bidonlarda ambalajlanir. Kimyasal orjinal ambalajinda kapali alanlarda 1 yil boyunca depolanabilir.
BAZIK BAZLI MEMBRAN YIKAMA SIVISI
Ters Ozmoz ve Ultrafiltrasyon sistemlerinde üzerinde biriken iyon ve kirlilik yükünün fazla oldugu membranlarda, daha çok bakteriyel kirliligi gidermek amaci ile kullanilan bir yikama sivisidir.
Kimyasal ve Fiziksel Özellikler
Görünüm : Sivi
Renk : Renksiz - sari
pH (%1 - 20 oC): > 10
Yogunluk (20 oC) : 1,08 +- 0,05 g/cm3
Çözünürlük : Suda tamamen çözünebilir
Ambalaj ve Depolama
Bazik yikama sivilari 30 kg lik plastik bidonlarda ambalajlanir. Kimyasal orjinal ambalajinda kapali alanlarda 1 yil boyunca depolanabilir.
Bodrum Su Arıtma Su Arıtma Mineralleri
AKTIF KARBON
Aktif Karbon, suda bulunan mineralleri muhafaza ederek, suda renk, tat ve kokuya neden olabilecek organik maddeleri ve klor bilesiklerini adsorbe eder.
Periyodik olarak 6 ayda bir kez mutlaka degistirilmelidir. Aktif Karbon minerali degisimi zamaninda yapilmaz ise bakteri üremesine sebebiyet verir. Bu sebeple mineralin düzenli olarak degisimi yapilmalidir.
Ambalaj ve Depolama
Aktif Karbon minerali 25 kg lik paketlerde ambalajlanir. Kapali ortamlarda depolanmalidir.
REÇINE
Yumuşatma Sistemlerinde suda bulunan Ca++ ve Mg++ iyonlari gida tüzügüne uygun katyonik bir reçine vasitasi ile alinarak yumusak su elde edilmesi saglanir.
Katyonik reçine yaklasik olarak 3-4 yil sonunda mutlaka degistirilmelidir. Bu sürenin asilmasi durumunda mineral sertlik giderme özelligini kaybetmis olacaktir. Mineralin düzenli olarak degisimi yapilmalidir.
Ambalaj ve Depolama
Katyonik Reçine minerali 20 kg lik paketlerde ambalajlanir. Kuru ve kapali ortamlarda depolanmalidir.
DOLOMIT
Ters ozmoz çikisinda tüm minerallerinden arinmis olan suya kontrollü olarak mineral kazandirarak tatlandirmak ve pHini yükseltmek için dolomit minerali kullanilir. Dolomit minerali eksildikçe ilavesi yapilmali, periyodik olarak 6 ayda bir kez ise dolomitin tamami bosaltilarak alt çakili ile birlikte degistirilmelidir.
Ambalaj ve Depolama
Dolomit minerali 50 kg lik çuvallarda ambalajlanir. Mineral orjinal ambalajinda oda sicakliginda depolanir. Asit ile temasindan kaçinilmalidir.
ANTRASIT
Çok Katmanli Kum Filtrasyon sistemlerinde katman sayisini artirmak ve mikron araligini küçültmek amaci ile kullanilir. Kum filtresinin medyalari yaklasik olarak 3-4 yil sonunda yapilir bu sürede antrasit degisimide yapilmalidir. Mineralin degisimin zamaninda yapilmamasi durumunda mineral tanecik boyutlarinda küçülmeler, kirilmalar meydana gelir. Bu deformeler sistemin sağlıklı filtrasyon yapamamasina neden olur. Bu sebeple mineralin düzenli olarak degisimi yapilmalidir.
Ambalaj ve Depolama
Kuartz minerali 25 kg lik çuvallarda ambalajlanir. Mineral orjinal ambalajinda depolanmalidir.
KUARTZ MINERALI
Filtrasyon sistemlerinde tank içinde yatak görevi görür. Kuartz mineralleri 1-3, 3-5 ve 5-8 olmak üzere farkli boyutlardadir. Tank içerisinde sirasiyla yukaridan asagiya 1-3, 3-5 ve 5-8 olarak dizilimi yapilir. Periyodik olarak 3-4 yil sonunda degisimi yapilmalidir. Medya degisiminin zamaninda yapilmamasi durumunda medya taneciklerinde küçülmeler ve kirilmalar meydana gelir. Bu deformeler sonucunda medya yatagi karisir ve sistem sağlıklı filtrasyon yapamaz. Medyalarin düzenli olarak degisimi yapilmalidir.
Ambalaj ve Depolama
Kuartz minerali 25 kg lik çuvallarda ambalajlanir. Mineral orjinal ambalajinda depolanmalidir.
TABLET TUZ
Tablet tuz Yumuşatma Sistemlerinde reçinenin rejenerasyonu amaci ile kullanilmaktadir. Içme ve kullanma sulari için özel olarak rajine edilmiştir.
Kimyasal Özellikleri
Sertlik max. 9 AS
Nem max. % 0.03
Sodyum Klorür(NACI) min. % 99.3
Görünüm
Tablet halinde
Ambalaj ve Depolama
Tablet tuz 25 kg lik çuvallarda ambalajlanir. Orjinal ambalajinda kuru bir ortamda depolanmalidir.
BODRUM SU ARITMA SİSTEMLERİ
İşyerlerinde personelin içme, çay ve yemek suyunu karşılamak için kullanılan sistemlere işyeri tipi içme suyu cihazı denir. Bu cihazlar genelde şebeke suyundan sağlıklı, lezzetli, garantili ve ekonomik şekilde içme suyu temin eder .
PERSONEL SAYISI | DAMACANA SU FİYATI | ORTALAMA GÜNLÜK TÜKETİM | AYLIK DAMACANA MALİYETİ TL | YILLIK DAMACANA MALİYETİ TL | 5 YILLIK DAMACANA MALİYETİ |
10 | 7 | 1 | 210 | 2.520 | 12.600 |
20 | 7 | 2 | 420 | 5.040 | 25.200 |
50 | 7 | 5 | 1.050 | 12.600 | 63.000 |
100 | 7 | 10 | 2.100 | 25.200 | 126.000 |
200 | 7 | 20 | 4.200 | 50.400 | 252.000 |
İşyerleri için içme suyu sistemi tasarımı yaparken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
Bodrum su arıtma İşyeri tipi içme suyu sistemleri genel olaral reverse osmosis tekniğini kullanırlar. Bu teknikte su tortu, klor, kireç ve bakterilerinden arındırılarak gerçekten çok lezzetli ve sağlıklı bir suya dönüşür. Arınma işi filtreler vasıtasıyla gerçekleşir. Filtreleme aşamaları aşağıdaki gibidir.
BAZI SEKTÖRLERDE İÇME SUYU SİSTEMİ | KULLANIM ALANLARI | EN ÇOK SATILAN KAPASİTELER |
Fabrikalarda | İçme, çay ve yemek | 1-2 m3/gün |
Gıda Sektöründe | Ürün Hazırlamada, Cateringlerde, | 10-20-50-100 m3/gün |
Ofislerde | İçme ve çay | 50-100 lt/gün |
Sanayi Amaçlı | Genel Kullanım | 10-50 m3/gün |
Turizm Sektöründe | Otel,cafe, restaurant | 10-30-100-500 lt/gün |
İnşaat Sektöründe | Şantiyelerde, Projelerde, Evsel Kullanımda | 1-2 m3/gün |
Evlerde kullanılan içme, çay ve yemek suyunu karşılamak için kullanılan sistemlere ev tipi içme suyu cihazı denir. Bu cihazlar genelde şebeke suyundan sağlıklı, lezzetli, garantili ve ekonomik şekilde içme suyu temin eder . Sevdiklerinize plastik hammaddeden mamul damacana sulardan uzak, taze içme suyu temin etmenizi sağlar.
PERSONEL SAYISI | DAMACANA SU FİYATI | ORTALAMA GÜNLÜK TÜKETİM | AYLIK DAMACANA MALİYETİ TL | YILLIK DAMACANA MALİYETİ TL | 5 YILLIK DAMACANA MALİYETİ |
3-4 | 7 | 1 | 210 | 2.520 | 12.600 |
5-6 | 7 | 2 | 420 | 5.040 | 25.200 |
Evler için içme suyu sistemi tasarımı yaparken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
Ev tipi içme suyu sistemleri reverse osmosis tekniğini kullanırlar. Bu teknikte su tortu, klor, kireç ve bakterilerinden arındırılarak gerçekten çok lezzetli ve sağlıklı bir suya dönüşür. Arınma işi filtreler vasıtasıyla gerçekleşir. Filtreleme aşamaları aşağıdaki gibidir.
Suda bulunan her tür yabancı maddenin sudan ayrıştırılması için kullanılan en konvansiyonel yöntemlerin başında reverse osmosis sistemleri gelir. Ters osmoz veya ters ozmoz diye de adlandırılan bu yöntem çapraz akışa sahip membran filtrelerin su akışına ve hidrobasınca karşı fiziki bir engel oluşturmasıyla gerçekleşir, ozmotik basıncı tersine çevirme işlemidir. Bu işlemi gerçekleştiren sisteme ise reverse osmosis sistemi denir.
Parametreler | Örnek Kuyu Suyu Değerleri | Reverse Osmosis Sonuçları | Performans % |
Arsenik(As ug/l) | 120 | 0,63 | -99,48 |
Kadmiyum (Cd ug/l) | 10 | 0,5 | -95,00 |
Civa (Hg ug/l) | 2 | 0,1 | -95,00 |
Kurşun (Pb ug/l) | 1 | 0,05 | -95,00 |
Bakır (Cu mg/l) | 4 | 0,1 | -97,50 |
Alüminyum (Ai mg/l) | 0,21 | 0,01 | -95,24 |
Klorür (Cl mg/l) | 287 | 22 | -92,33 |
Nitrat (NCV mg/l) | 55 | 1 | -98,18 |
Sülfat (SO f mg/l) | 289 | 6 | -97,92 |
Nitrit (N02 mg/l) | 0,61 | 0,1 | -83,61 |
İletkenlik (uS/om) | 3500 | 32,2 | -99,08 |
Toplam Sertlik (CaC03 mg/l) | 640 | 23 | -96,41 |
pH | 7 | 7 |
|
Reverse osmosis işlemi oldukça hassas membran filtreler kullandığından suda ki yabancı maddeler önceden mümkün olduğunca temizlenmelidir. Reverse osmosis cihazından önce gerekliyse kum filtresi, karbon filtresi, sy yumuşatma cihazı kurulmalı ve reverse osmosise ön arıtma işleminden geçmiş su verilmelidir.
Reverse osmosis makinesi tasarımı için mutlaka uzman bir kişi tarafından projelendirme yapılmalıdır. Projelendirmesi uzmanlar tarafından yapılmamış tasarım ve imalatlar kullanıcısına uzun vadede sorun teşkil edebilir. Proje safhasını etkileyen kriterler;
Reverse osmosis işlemi sıralaması şu şekildedir. Öncelikle membranlara zarar verme ihtimali olan, tortu, klor ve kirecinden arındırılır. Reverse osmosis cihazı girişine kadar enaz 2-3 bar basınçlandırılarak giriş yapılır. Burada kartuşlu su filtrelerinden 5 mikron hassasiyetle son filtreleme yapılır ve arkasından suya antiskalant kimyasalı dozlanır. Kimyasal dozajı otomatik pompalarla yapılır. İşlemden geçmiş su yüksek basınç pompası sayesinde proje tasarımında öngörülmüş basınca yükseltilir ve membranlara pompalanır. Membran hidrolik basınca karşı fiziki bir engel oluşturur ve membranın içinden sadece su molekülleri geçebilir. Konsantre olan taraftaki iyonlar ise bir miktar suyla birlikte sürekli olarak deşarj edilir.
BAZI SEKTÖRLERDE REVERSE OSMOSİS | KULLANIM ALANLARI | EN ÇOK SATILAN KAPASİTELER |
Kimya-Kozmetik-Boya-Akaryakıt | Doğrudan ürün formülünde, Elektrostatik Toz Boyada | 15-30-50-200 m3/gün |
Cam Sanayi | Lamine, Yıkama, Rodajlama hatlarında | 5-10-20-100 m3/gün |
Metal Sanayi | Durulama, İşleme, Kaplama hatlarında, İndiksiyon Ocaklarında, Dökümhanelerde, Kataforezde | 20-50-100-300 m3/gün |
Medikal ve İlaç Sektöründe | Ultrasafsu öncesinde, ürün formülünde, otoklavlarda | 2-5-10-20 m3/gün |
Seramik-Taş-Toprak Ürünlerinde | Çamur Hazırlama, Sır Kaplamada | 10-30-100 m3/gün |
Turizm Sektöründe | Otellerde Kullanım ve İçme Suyu | 10-30-100-500 m3/gün |
Gıda Sektöründe | Ürün Hazırlamada, Cateringlerde | 10-20-50-100 m3/gün |
İnşaat Sektöründe | Şantiyelerde, Projelerde | 20-50-100 m3/gün |
Enerji Sektöründe | Türbinlerde, Soğutma Sularında | 50-100-500 m3/gün |
Otomotiv Sanayi | Yıkama, Kaplama, Boyama Hatlarında | 50-100-200 m3/gün |
Tekstil ve Deri Sektöründe | Sıcak Su ve Boya Hatlarında, Kazanlarda | 20-50-100 m3/gün |
Kağıt Baskı Matbaa Sektörü | Baskı Hazırlığında | 5-10-20 m3/gün |
Isıtma Soğutma Sektörü | Besleme Suyu | 10-20-50 m3/gün |
Makine Sanayi | Suyla Çalışan Makinelerde | 5-10-20 m3/gün |
Özel ürün imali için gerekli safsuyu elde etmenin başlıca yöntemi deiyonize safsu cihazı kullanmaktır. Bu cihazlar selektif anyonik ve katyonik reçine hammaddesinin iyon tutma kabiliyeti sayesinde suyu saflaştırır. Kimyasal ionexchange işlemi safsızlığı bozan iyonları reçine üzerine yükler. Böylece cihazdan safa yakın su ( H2O) üretilir.
Parametreler | Örnek Kuyu Suyu Değerleri | Reverse Osmosis Sonuçları | Performans % |
Arsenik(As ug/l) | 20 | 0,1 | -99,50 |
Kadmiyum (Cd ug/l) | 10 | 0,5 | -95,00 |
Civa (Hg ug/l) | 2 | 0,1 | -95,00 |
Kurşun (Pb ug/l) | 1 | 0,05 | -95,00 |
Bakır (Cu mg/l) | 4 | 0,1 | -97,50 |
Alüminyum (Ai mg/l) | 0,01 | 0,01 | -95,24 |
Klorür (Cl mg/l) | 40 | 0,5 | -98,75 |
Nitrat (NCV mg/l) | 55 | 1 | -98,18 |
Sülfat (SO f mg/l) | 289 | 6 | -97,92 |
Nitrit (N02 mg/l) | 0,5 | 0,1 | -80,00 |
İletkenlik (uS/om) | 600 | 2 | -99,67 |
Toplam Sertlik (CaC03 mg/l) | 120 | 1 | -99,17 |
pH | 7 | 7 |
|
Sistem tasarımı kesinlikle uzman bir kadro tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde özellikle kapasite ve kalite sorunları yaşanabilir. Tasarımı gerçekleştiren uzmanın şu bilgileri bilmesi gerekir;
Deiyonize saf su sisteminde arıtılacak olan su öncelikle reçinelerin uzun ömürlü olması için su kum ve karbon filtresi kullanılarak tortu ve klorundan temizlenir. Daha sonra sırasıyla katyon ve anyon selektif reçine kolonlarına 2-3 bar basınçla giriş olur. Sudaki iyonlar elekrik yüküne göre reçinelere yüklenir ve safsu imal edilmiş olur. Reçinelere yüklenen iyonlar ise asidik ve bazik rejenerant kimyasalları vasıtasıyla ters yıkama sırasında dışarı atışır. Rejenerant solüsyon hazırlama hariç tüm işlem otomatiktir.
BAZI SEKTÖRLERDE DEİYONİZASYON | KULLANIM ALANLARI | EN ÇOK SATILAN KAPASİTELER |
Kimya-Kozmetik-Boya- | Doğrudan ürün formülünde, | 10-30-50 m3/gün |
Cam Sanayi | Yıkama hatlarında | 5-10-20m3/gün |
Metal Sanayi | Kalıp Ayırma İşlerinde, İndiksiyon Ocaklarında, Dökümhanelerde, Kataforezde | 20-50 m3/gün |
Medikal ve İlaç Sektöründe | Ultrasafsu öncesinde, ürün formülünde, otoklavlarda | 2-5-10-20 m3/gün |
Enerji Sektöründe | Türbinlerde, Soğutma Sularında | 50-100-500 m3/gün |
Birçok ürünün imalinde, laboratuvarlarda, ilaç sanayinde, elektronik devre yıkamalarında, hassas yüzey kaplama işlerinde, moleküler ürünlerde vb. alanlarda ihtiyaç duyulan ultra saf suyu imal edilen son derece hassas sistemlerdir. Sistemler sudaki tüm fiziksel, kimyasal ve biyolojik safsızlıkları giderir. Konvansiyonel sistemlerde bu işlemler için birçok farklı ekipmanı kullanmak gerekirken MAYER ultra saf su cihazları bunu kompakt tek yapı içinde gerçekleştirir. Cihaz genelde Tip1 kalitede ultra saf su üretirken bazı modellerimizde aynı cihazdan Tip1,2,3,4 kalitede su almak mümkündür.
ULTRA SAF SU DEĞERLERİ | Tip 1 | Tip 2 | Tip 3 | Tip 4 |
İletkenlik, µS/cm at 298 K (25oC) | 0.056 | 1.0 | 0.25 | 5.0 |
Elektriksel Direnç, Mcm at 298 K (25oC) | 18 | 1.0 | 4.0 | 0.2 |
PH 298 K (25oC) | 5.0 - 8.0 | 5.0 - 8.0 | 5.0 - 8.0 | 5.0 - 8.0 |
Toplam Organik Karbon(TOC), max, µg/L | 50 | 50 | 200 | Limit Yok |
Sodyum µg/L | 1 | 5 | 10 | 50 |
Chlorides µg/L | 1 | 5 | 10 | 50 |
Toplam Silika, max, µg/L | 3 | 3 | 500 | Limit Yok |
Heterotrophik Bakteri | 10/1000 mL | 10/100 mL | 100/10 mL |
Endotoksinin, EU/mlB | 0.03 | 0.25 | N/A |
Ultra saf su sistemi seçimi mutlaka uzman bir ekip tarafından ve kullanım yeri özellikleri gözönüne alınarak yapılmalıdır. Tasarımı yapacak kişinin aşağıdaki bilgileri bilmesi gerekir.
Ultra saf su sisteminde arıtılacak olan su öncelikle fiziksel olarak filtrelenir. Fiziksel filtreler 1 µ hassasiyetindedir. Daha sonra TOC filtreleri vasıtasıyla 2. aşama tamamlanır. Sudaki çöözünmüş maddeler reverse osmosis membranı sayesinde arıtıldıktan sonra sırasıyla ileri arıtma sisteminden geçen su ultra sad su haline dönüşür. Sistem devre elemanlarının zamanında değiştirilmesi haricimde bakıma ve müdahaleye ihtiyaç duymadan çalışır.
Özellikle laboratuvarlarda test yapmak amacıyla kullanılan, her açıdan saflaştırılmış suya distile edilmiş su denir. Konvansiyonel yöntemin adı olan distilasyon yöntemi, günümüzde farklı tekniklerle de elde edilse ürüne verilen ad olarak kullanılmaktadır. Asıl olan suyun tüm safsızlıklarından arındırılmış olmasıdır.
BODRUM SU ARITMA DİSTİLE SAF SU DEĞERLERİ | Tip 2 |
İletkenlik, µS/cm at 298 K (25oC) | 1.0 |
Elektriksel Direnç, Mcm at 298 K (25oC) | 1.0 |
PH 298 K (25oC) | A |
Toplam Organik Karbon(TOC), max, µg/L | 50 |
Sodyum µg/L | 5 |
Chlorides µg/L | 5 |
Toplam Silika, max, µg/L | 3 |
Heterotrophik Bakteri | 10/1000 mL | 10/100 mL | 100/10 mL |
Endotoksinin, EU/mlB | 0.03 | 0.25 | N/A |
Bodrum Su Arıtma distile su cihazları, en üst kalitede ürün, teknoloji ve tasarım kullanılarak üretilir ve aynı kalitede hizmetle satılır. Ürün her personelin rahatlıkla kullanabileceği kompakt yapılı bir ünite olmasıyla avantajlıdır.
Cihaz sırasıyla mekanik filtrasyon, adsorbasyon, kimyasal arındırma ve biyolojik filtreleme işlemlerini gerçekleştirerek suyu saflaştırır. Tüm bu işlemler bir kontrol sistemi sayesinde otomatik olarak max 20 db sessizlikte gerçekleşir. Hiçbir insan müdahalesine ihtiyaç yoktur.
BAZI SEKTÖRLERDE DİSTİLE SAF SU | KULLANIM ALANLARI | EN ÇOK SATILAN KAPASİTELER |
Kimya-Kozmetik-Boya- | Özel Ürünlerde, Laboratuvarda | 10-50-500 lt/gün |
Cam Sanayi | Yıkama hatlarında | 50-500 lt/gün |
Medikal ve İlaç Sektöründe | Laboratuvar ve ürünlerde | 20-800 lt/gün |
Enerji Sektöründe | Türbinlerde, Soğutma Sularında | 2-4 m3/gün |
Hastanelerde-Laboratuvarlarda | Eliza, Gıda vb test cihazlarında | 10-200 lt/gün |
Daha yaşanır bir çevre ile birlikte üretim anlayışı ve firmaların hem maliyet azaltma hem çevre zararlarını engelleme politikaları ayrıca su kaynaklarının azalması endüstride kullanılan suların geri kazanılması ihtiyacını arttırmıştır. Su geri kazanım sistemleri hem maliyet hem çevreye sağladığı katkı avantajıyla kurumların bazı durumlarda kurtarıcısı olmaktadır.
TÜRKİYE SU KULLANIM RAPORU (SEKTÖREL) |
|
|
Tarih | 2012 | 2023 ( ÖNGÖRÜLEN) |
Sanayi | 5.000.000.000 m3 | 22.000.000.000 m3 |
İçme Kullanma Suyu | 7.000.000.000 m3 | 18.000.000.000 m3 |
Tarım Sulama Suyu | 32.000.000.000 m3 | 72.000.000.000 m3 |
Kaynak: http://www.dsi.gov.tr/docs/sunumlar/ust-gnmd-sunumu.pptx?sfvrsn=2 (GM. Akif Özkaldı)
Türkiye sektörel su kullanım raporu 2023 öngörüsünde de belirtildiği üzere özellikle gelişen sanayi ürünlerinin ekonomideki payının ve nüfusun artması su kullanım miktarını %400 civarında arttıracak olması işletmeleri SU GERİ KAZANIM SİSTEMLERİNE yöneltmiştir. Bodrum Su Arıtma özellikle Türkiye'nin coğrafi konumunu da kullanarak bu sistemlerde tüm komşu ülkeleri içine alan pazarlama ağını genişletmiş ve kısa zamanda konunun baş oyuncusu olmuştur. Şuan sadece satış değil, danışmanlık ve proje çalışmalarında da başvuru kaynağıdır.
Su geri kazanım sistemi projesi oluşturan bir ekibin öncelikli olarak şunları bilmesi gerekmektedir.
Su geri kazanım sistemleri genelde 3 yöntemle çalışır. Fiziksel, kimyasal ve biyolojik geri kazanım sistemleri ayrı ayrı veya birlikte değerlendirilir. Bodrum su arıtma su geri kazanım sistemleri suyu sadece ihtiyaç duyulan kalite gözönüne alınarak tasarlanır. Böylece gereksiz maliyet ve işletme zorlukları enaza indirilir.
BAZI SEKTÖRLERDE SU GERİ KAZANIMI | ATIK SUYUN KAYNAĞI | GERİ KAZANIM SUYU KULLANIM KAYNAĞI | EN ÇOK SATILAN KAPASİTELER |
Kimya-Kozmetik-Boya | Üretim ve Evsel Tüketim, | Isıtma, soğutma, bahçe sulama | 50-200 m3/gün |
Cam Sanayi | Rodaj suyu | Rodaj hatlarında | 10-50 m3/gün |
Metal Sanayi | Yıkama, soğutma suları | Yıkamada, soğutmada, dökümhanede, boryağda | 100-500 m3/gün |
Enerji Sektöründe | Soğutma suları | Soğutma kulelernde | 50-200 m3/gün |
Tekstil Sanayi | Yıkama, boyama suları | Isıtmada, bahçe sulamada | 10-200 lt/gün |
Kağıt Sektörü | Isıtma suları | Hamur hazırlamada | 50-200 m3/gün |
Toprak Ürünleri | Çamur hazırlama, soğutma | Çamur hazırlama, yıkama ve soğutmada | 50-300 m3/gün |
Plastik Sanayi | Soğutma suları | Kalıp ayırma, soğutma | 20-100 m3/gün |
Ultrafiltrasyon sistemleri, mekanik bir filtrasyon modül membranının nanoteknoloji sayesinde hassaslık derecesini arttırarak uygulanmasına denir. Yöntem sudaki fiziksel kirleticilerin sudan ayrıştırılırken kimyasal niteliklerinin aynı kalmasını sağlar. Ultra Filtrasyon su ve düşük molekül ağırlığındaki bileşenlerin, özel bir filtreden geçtiği ve bu sırada partikül, kolloidler ve büyük moleküler ağırlıktaki bileşenlerle birlikte bakteri ve çoğu virüsünde sistemden uzaklaştırıldığı bir filtreleme töntemidir. Kullanılan ultrafiltreler genelde 0,01-0,1 urn aralığında olup membran iç dış duvarları arasınd abasınç gradyanı uygulanarak çalıştırılır.
ULTRAFİLTRASYON MEMBRAN ÇALIŞMA KOŞULLARI | SI | US |
20 C Sıcaklıkta Besleme Basıncı | 6,25 bar | 93,74 psi |
TMP Basıncı | 2,1 bar | 30 psi |
25 C Filtreleme Hızı | 40 - 120 L/m2/hr | 24 - 70 gfd |
Çalışma Sıcaklığı | 1 – 40 ºC | 34 - 104 ºF |
PH Aralığı | 2 ile 11 |
|
Besleme NaOCL Enfazla | 2.000 ppm |
|
Ultrafiltrasyon sistemi tasarlamadan önce aşağıdaki bilgiler mutlaka bilinmelidir.
Sistem 1-15 bar arasında bir basınçla sıvının ultrafiltrasyon filtrelerine basılmasıyla çalışır. Zaman içinde kirlilik ve tıkanmaya bağlı kimyasal temizlik yapılarak işletilir. Bu işlemlerin tamamı bir otomasyon sistemiyle kontrol altında tutulur ve ayrıca çeşitli yazılımlarla da sürekli güncellenir.
Ultrafiltrasyon Kullanım Alanları
Su yumuşatma sistemleri; endüstriyel veya evsel kullanımda zarar veren Ca ve Mg iyonlarının sudan alınarak suyun yumuşatılması, kirecin giderilmesi işini yaparlar. Su içinde bulunan sertlik yapan iyonlar sudan uzaklaştığında, suyun bu açıdan kireçtaşı oluşturma niteliğide bertaraf edilir.
Suyun temas ettiği ve özellikle ısındığı noktalarda oluşan kireç taşı suda kireç olduğunun göstergesidir. Ayrıca Bodrum Su Arıtma SU SERTLİĞİ ÖLÇME KİTİ sayesinde suyunuzun sertlik derecesini rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Profesyonel destek ise uzman laboratuvarlardan alınır.
SUYUN SERTLİK DERECESİ | TANIMI |
30 fr ve üstü | Çok Kireçli |
15-30 fr | Kireçli |
5-15 fr | Orta Kireçli |
0-5 fr | Çok Yumuşak |
Su yumuşatma sistemi tasarımı yapılırken aşağıdaki bilgilerin öğrenilmesi sonucun mükemmel olmasını sağlar.
Su yumuşatma cihazı çalışması iyon değiştirme prensibi ilkesine göre çalışır. Burda amaç daha önceden Na iyonu ile yüklenmiş reçinenin Ca ve Mg iyonlarını yakalamasıdır. Cihazın ne kadar kireç yükleneceği tasarımcı tarafından hesap edilmiş olmalıdır. Böylece cihaz kapasitesi dolunca rejenarasyon aşamasına geçilebilir. Reçine miktarı hesaplanırken su setliği ve su miktarı gözönünde tutulmalıdır. İçinde tortu ve diğer safsızlıklar olmayan su cihazın giriş noktasından basınçla girer. Difizörler sayesinde yüzeye ve reçineye temas eden su sertliğini kaybederek cihazın çıkış noktasından işletmeye verilir. Kapasitesi dolan reçine kolonu, daha önceden hazırlanmış olan rejenarasyon solüsyonuyla (NaCl) kendini temizler. Temizleme esnasında ortaya çıkan atıksu uygun şekilde uzaklaştırılır. Bu işlem tamamen otomatiktir. İşletmeci sadece rejenarasyon tankındaki sodyum klorürü tamamlamakla görevlidir.Su yumuşatma cihazı, bazı ekipmanların biraraya gelip devreyi tamamlaması ile 5 ana bileşenden oluşur. Bunlar sırasıyla;
Sistemi oluşturan bileşenler hem kendi kapasitelerine hem de diğer bileşenlere uyumlu olarak seçilmelidir.
BAZI SEKTÖRLERDE SU YUMUŞATMA SİSTEMİ | KULLANIM ALANLARI | EN ÇOK SATILAN KAPASİTELER |
Kimya, Kozmetik, Boya | Doğrudan Ürün Formülünde, Kazan Yıkamada | 15-30-50-200 m3/gün |
Cam Sanayi | Lamine, Yıkama, Rodajlama Hatlarında | 5-10-20-100 m3/gün |
Metal Sanayi | Durulama, İşleme, Kaplama Hatlarında, Dökümhanelerde, | 20-50-100-300 m3/gün |
Medikal Ve İlaç Sektöründe | İşletmede, Otoklavlarda | 2-5-10-20 m3/gün |
Seramik-Taş-Toprak Ürünlerinde | Çamur Hazırlama, Sır Kaplamada | 10-30-100 m3/gün |
Turizm Sektöründe | Otellerde Kullanım Ve İçme Suyu | 10-30-100-500 m3/gün |
Gıda Sektöründe | Ürün Hazırlamada, Cateringlerde, Bulaşık Makinelerinde | 10-20-50-100 m3/gün |
İnşaat Sektöründe | Şantiyelerde, Projelerde, Evsel Kullanımda | 20-50-100 m3/gün |
Enerji Sektöründe | Türbinlerde, Soğutma Sularında | 50-100-500 m3/gün |
Otomotiv Sanayi | Yıkama, Kaplama, Boyama Hatlarında | 50-100-200 m3/gün |
Tekstil Ve Deri Sektöründe | Sıcak Su Ve Boya Hatlarında, Kazanlarda | 20-50-500 m3/gün |
Kağıt Baskı Matbaa Sektörü | Baskı Hazırlığında | 5-10-20 m3/gün |
Isıtma Soğutma Sektörü | Besleme Suyu | 10-20-50 m3/gün |
Makine Sanayi | Suyla Çalışan Makinelerde | 5-10-20 m3/gün |
Fotooksidasyon yöntemiyle sudaki mikroorganizmaların giderilmesi için kullanılan, herhangi bir kimyasal kullanmayan en etkili su dezenfeksiyon yöntemlerinden biri olan ultraviyole sistemleri morötesi ismiyle de adlandırılır.
Su arıtma sistemini oluşturan ekipmanların özellikle gıda sektöründeki en önemli devresi ultraviyoledir. Dolayısıyla ancak bir uzman tarafından aşağıdaki bilgiler ışığında tasarlanmalıdır.
Ultraviyole cihazı, etkileşimin gerçekleştiği reaktör, UV lambası, lamba koruyucu quartz kılıf ve kontrol panosundan oluşur. Arıtılacak olan su, uygun basınçla reaktöre girer. Reaktör odasında 254 nm dalgaboyunda UV-C ışınıyla etkileşime giren mikroorganizmalar etkisiz hale gelir. Etkileşim süresinin uzaması amacıyla Bodrum Su Arıtma UV cihazlarında benzersiz türbülans sistemi kullanılır. Uygun şartlar altında etki gücü %99,9 olan uv ışınıyla steril hale gelmiş su kullanıma hazır olarak tesisata sevk edilir.
ULTRAVİYOLE SİSTEMİ BAZI SEKTÖRLERDE | KULLANIM ALANLARI | EN ÇOK SATILAN KAPASİTELER |
Kimya, Kozmetik, Boya | Bakteri Giderimi | 10-50 m3/gün |
Cam Sanayi | Lamine, Yıkama Hatlarında | 5-10-20 m3/gün |
Gıda Sektöründe | Ürün Hazırlamada, Cateringlerde, | 10-20-50-100 m3/gün |
Medikal Ve İlaç Sektöründe | Genel Kullanım | 50-500 m3/gün |
Seramik-Taş-Toprak Ürünlerinde | Sır Kaplamada | 100-1.000 m3/gün |
Turizm Sektöründe | Otellerde Genel Kullanım | 10-30-100-500 m3/gün |
İnşaat Sektöründe | Şantiyelerde, Projelerde, Evsel Kullanımda | 20-50-100 m3/gün |
Klor, glikoz oksidasyonu ve enzim aktivasyonunu engelleyerek bakterilerin sudaki yaşam olanaklarını azaltarak suyu dezenfekte eder. Klorlama sistemleri ise en etkili su kimyasallarından klorun suya oransal olarak katılması işlemine denir. Genel yönetmeliklerde şebeke sularında serbest klor miktarı 0,2-0,5 mg/lt olmalıdır.
Klorun aktivasyonu suyun ph değeriyle doğrudan etkileşim halindedir.
Ph değeri | Klor aktivasyon oranı % |
5 | 100 |
6 | 96 |
7 | 75 |
7,2 | 66 |
7,5 | 48 |
7,8 | 33 |
8 | 22 |
Klorlama sistemini tasarlamak için aşağıdaki bilgilere ihtiyaç vardır.
Klorlama sistemi genelde klorlamayı yapacak kimyasala dayanıklı pompa, pompaya ait enkektörler, klorun muhafaza edileceği klor tankı, klorlamanın gerçekleşmesi için gerekli sinyal kaynağından oluşur. Genelde suyun akışıyla beraber devreye giren klorlama sistemi su geçerken muhafaza tankından aldığı kloru, enjektör sayesinde suya enjekte eder ve su klorlanmış olur. Bazı durumlarda klorun daha hızlı aktive olması ve homojen dağılım için statik mikser kullanılabilir.
BAZI SEKTÖRLERDE KLORLAMA SİSTEMİ | KULLANIM ALANLARI | EN ÇOK SATILAN KAPASİTELER |
Kimya, Kozmetik, Boya | Bakteri Giderimi | 10-50 m3/gün |
Gıda Sektöründe | Ürün Hazırlamada, Cateringlerde, | 10-20-50-100 m3/gün |
Medikal Ve İlaç Sektöründe | Genel Kullanım | 50-500 m3/gün |
Sanayi Amaçlı | Genel Kullanım | 100-1.000 m3/gün |
Turizm Sektöründe | Otellerde Genel Kullanım | 10-30-100-500 m3/gün |
İnşaat Sektöründe | Şantiyelerde, Projelerde, Evsel Kullanımda | 20-50-100 m3/gün |
İşyerlerinde personelin içme, çay ve yemek suyunu karşılamak için kullanılan sistemlere işyeri tipi içme suyu cihazı denir. Bu cihazlar genelde şebeke suyundan sağlıklı, lezzetli, garantili ve ekonomik şekilde içme suyu temin eder .
PERSONEL SAYISI | DAMACANA SU FİYATI | ORTALAMA GÜNLÜK TÜKETİM | AYLIK DAMACANA MALİYETİ TL | YILLIK DAMACANA MALİYETİ TL | 5 YILLIK DAMACANA MALİYETİ |
10 | 7 | 1 | 210 | 2.520 | 12.600 |
20 | 7 | 2 | 420 | 5.040 | 25.200 |
50 | 7 | 5 | 1.050 | 12.600 | 63.000 |
100 | 7 | 10 | 2.100 | 25.200 | 126.000 |
200 | 7 | 20 | 4.200 | 50.400 | 252.000 |
İşyerleri için içme suyu sistemi tasarımı yaparken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
İşyeri tipi içme suyu sistemleri genel olaral reverse osmosis tekniğini kullanırlar. Bu teknikte su tortu, klor, kireç ve bakterilerinden arındırılarak gerçekten çok lezzetli ve sağlıklı bir suya dönüşür. Arınma işi filtreler vasıtasıyla gerçekleşir. Filtreleme aşamaları aşağıdaki gibidir.
BAZI SEKTÖRLERDE İÇME SUYU SİSTEMİ | KULLANIM ALANLARI | EN ÇOK SATILAN KAPASİTELER |
Fabrikalarda | İçme, çay ve yemek | 1-2 m3/gün |
Gıda Sektöründe | Ürün Hazırlamada, Cateringlerde, | 10-20-50-100 m3/gün |
Ofislerde | İçme ve çay | 50-100 lt/gün |
Sanayi Amaçlı | Genel Kullanım | 10-50 m3/gün |
Turizm Sektöründe | Otel,cafe, restaurant | 10-30-100-500 lt/gün |
İnşaat Sektöründe | Şantiyelerde, Projelerde, Evsel Kullanımda | 1-2 m3/gün |
Evlerde kullanılan içme, çay ve yemek suyunu karşılamak için kullanılan sistemlere ev tipi içme suyu cihazı denir. Bu cihazlar genelde şebeke suyundan sağlıklı, lezzetli, garantili ve ekonomik şekilde içme suyu temin eder . Sevdiklerinize plastik hammaddeden mamul damacana sulardan uzak, taze içme suyu temin etmenizi sağlar.
PERSONEL SAYISI | DAMACANA SU FİYATI | ORTALAMA GÜNLÜK TÜKETİM | AYLIK DAMACANA MALİYETİ TL | YILLIK DAMACANA MALİYETİ TL | 5 YILLIK DAMACANA MALİYETİ |
3-4 | 7 | 1 | 210 | 2.520 | 12.600 |
5-6 | 7 | 2 | 420 | 5.040 | 25.200 |
Evler için içme suyu sistemi tasarımı yaparken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
Ev tipi içme suyu sistemleri reverse osmosis tekniğini kullanırlar. Bu teknikte su tortu, klor, kireç ve bakterilerinden arındırılarak gerçekten çok lezzetli ve sağlıklı bir suya dönüşür. Arınma işi filtreler vasıtasıyla gerçekleşir. Filtreleme aşamaları aşağıdaki gibidir.
Multimedia kum filtreleri; sularda bulunan tortu, bulanıklık, askıda katı maddeleri derin yataklı filtre haznesi sayesinde filtreleyen sistemlerdir. Su içinde doğal halde bulunan partiküller filtre yatağından geçerken, uygun özelliklerdeki media sayesinde süzülür ve sudan ayrıştırılır.
Suyun tortusu gözle görülebileceği gibi konvansiyonel test yöntemleriyle de ölçülebilir. Genelde beyaz bir kağıdın üstüne çok şeffaf bir numune kabıyla (kabın dışı buğusuz ve kuru olmalıdır) oturtulup 90 derece dik açıyla üstten bakıldığında suyun rengini görebilirsiniz. Ayrıca bekletme, çöktürme ve kağıt filtre yöntemlerini de uygulayabilir veya analize gönderebilirsiniz.
SUDAKİ TORTUNUN DURUMU | OLASI ZARARLARI |
Çok tortulu (ince) | Makinelerde korozyon, koku, bulanıklık, bakteri |
Çok tortulu ( kalın) | Pompa fanlarının kırılması, tıkanıklık |
Orta derece tortulu | Depolarda çökelme, ürünlerde bozulma |
Az tortulu sular | Hafif koku, tesisatta tıkanma |
Tortu giderimi amaçlı multimedia kum filtresi tasarımı yapılırken bazı bilgilere bakılmalıdır.
Partikül hesabı yapılmış olan suyun filtrelenmesi için bu bilgilerle, filtre geçiş hızı ve yatak derinliği hesaplanarak filtre tasarımı yapılır. Ayrıca bu tasarımda mutlaka partikül boyuna göre media çapı seçilmelidir. Sisteme su giriş vanasından verilir. Difizörler vasıtasıyla yüzeye yayılan su basınç nedeniyle medianın içinden uygun hızda geçişe başlar. Bu esnada sudaki partiküller media boyuna göre süzülmüş olur. Temiz su yine difizörler vasıtasıyla cihazdan ayrılır. Cihaz içinde biriken tortu ters yıkama özelliği vasıtasıyla cihazdan dışarı atılır. Bu işlem tamamen otomatiktir. İşletmen bu esnada kontrol hariç hiçbir görev üstlenmez. Tüm filter mediaları uygun zamanda değiştirilmelidir.
BAZI SEKTÖRLERDE |
|
|
KUM FİLTRE SİSTEMİ | KULLANIM ALANLARI | EN ÇOK SATILAN KAPASİTELER |
Kimya, Kozmetik, Boya | Genel Kullanım | 50-500 m3/gün |
Cam Sanayi | Lamine, Yıkama, Rodajlama Hatlarında | 5-10-20-100 m3/gün |
Metal Sanayi | Genel Kullanım | 50-500 m3/gün |
Medikal Ve İlaç Sektöründe | Genel Kullanım | 50-500 m3/gün |
Seramik-Taş-Toprak Ürünlerinde | Çamur Hazırlama, Sır Kaplamada | 100-1.000 m3/gün |
Turizm Sektöründe | Otellerde Genel Kullanım | 10-30-100-500 m3/gün |
Gıda Sektöründe | Ürün Hazırlamada, Cateringlerde, Bulaşık Makinelerinde | 10-20-50-100 m3/gün |
İnşaat Sektöründe | Şantiyelerde, Projelerde, Evsel Kullanımda | 20-50-100 m3/gün |
Tarım Sektörü | Sulamada | 100-5000 m3/gün |
Otomotiv Sanayi | Yıkama, Kaplama, Boyama Hatlarında | 50-100-200 m3/gün |
Tekstil Ve Deri Sektöründe | Sıcak Su Ve Boya Hatlarında, Kazanlarda | 20-50-500 m3/gün |
Makine Sanayi | Suyla Çalışan Makinelerde | 5-10-20 m3/gün |
Aktif karbon filtreleri; sularda bulunan renk, koku, tad, eriyik halde bulunan gazları ve organik maddeleri arıtmakta ve özellikle klor gideriminde kullanılan su arıtma ekipmanıdır. Filtre ihtiva ettiği aktif karbon maddesinin adsorbe yeteneği ve geniş yüzey alanını kullanır. 3 gr karbon yaklaşık 1 futbol sahasından fazla yüzey alanına sahiptir.
Suyunuzda bulunan klor miktarını öğrenmek için Bodrum Su Arıtma KLOR ÖLÇÜM SETİNİ kullanabilir veya uzman bir laboratuvarda analiz yaptırabilirsiniz.
İŞLENMEMİŞ SUDAKİ KLORUN DURUMU | OLASI ZARARLARI |
Çok klorlu | Makinelerde korozyon, koku, bulanıklık, |
Az klorlu | Bakteri |
Karbon filtre tasarımı yapılırken özellikle klor başta olmak üzere bazı bilgiler bilinmelidir. Bu bilgiler ışığında yapılan tasarımlara sahip filtreler ekonomik ömürleri boyunca sorunsuz hizmet verirler.
Analizi yapılmış olan su uygun geçiş hızına ve media miktarına sahip karbon kolonundan giriş vanası vasıtasıyla basınçlandırılır. Filtre iç yapısında uygun temas süresinde absorbe olan klor vb maddelerden arınmış su temiz su vanası aracılığıyla tesisata verilir. Kapasitesi dolan karbon filtre su yardımıyla kendini temizler ve tuttuğu maddeleri kanala verir. İşlem sıralaması tamamen otomatik olup müdehale gerektirmez. Media malzemesi zamanı geldiğinde değiştirilir.
BAZI SEKTÖRLERDE KARBON FİLTRE SİSTEMİ | KULLANIM ALANLARI | EN ÇOK SATILAN KAPASİTELER |
Kimya, Kozmetik, Boya | Genel Kullanım | 20-100 m3/gün |
Metal Sanayi | Genel Kullanım | 30-300 m3/gün |
Medikal Ve İlaç Sektöründe | Genel Kullanım | 10-50 m3/gün |
Seramik-Taş-Toprak Ürünlerinde | Çamur Hazırlama, Sır Kaplamada | 100-1.000 m3/gün |
Turizm Sektöründe | Otellerde Genel Kullanım | 10-30-100-500 m3/gün |
Gıda Sektöründe | Ürün Hazırlamada, Cateringlerde, | 10-20-50-100 m3/gün |
İnşaat Sektöründe | Şantiyelerde, Projelerde, Evsel Kullanımda | 20-50-100 m3/gün |
Otomotiv Sanayi | Yıkama, Kaplama, Boyama Hatlarında | 50-100-200 m3/gün |
Tekstil Ve Deri Sektöründe | Sıcak Su Ve Boya Hatlarında, Kazanlarda | 20-50-500 m3/gün |
Makine Sanayi | Suyla Çalışan Makinelerde | 5-10-20 m3/gün |
Demir Mangan filtreleri; sularda bulunan demir ve mangan iyonu gideriminde kullanılan su arıtma ekipmanıdır. Filtre ihtiva ettiği media maddesinin absorbe yeteneği ve geniş yüzey alanını kullanır.
Suyunuzda bulunan demir mangan miktarını öğrenmek için BODRUM SU ARITMA DEMİR VEYA MANGAN ÖLÇÜM SETİNİ kullanabilir veya uzman bir laboratuvarda analiz yaptırabilirsiniz.
DEMİR VE MANGANIN DURUMU | OLASI ZARARLARI |
Demirli sular | Makinelerde korozyon, koku, bulanıklık, renk |
Manganlı sular | Tesisatta tıkanma, korozyon, acılık, renk |
Demir mangan filtresi tasarımı yapılırken özellikle demir mangan oranı başta olmak üzere bazı bilgiler bilinmelidir. Bu bilgiler ışığında yapılan tasarımlara sahip filtreler ekonomik ömürleri boyunca sorunsuz hizmet verirler.
Analizi yapılmış olan su uygun geçiş hızına ve media miktarına sahip demir mangan kolonundan giriş vanası vasıtasıyla basınçlandırılır. Filtre iç yapısında uygun temas süresinde absorbe olan demir ve mangandan arınmış su temiz su vanası aracılığıyla tesisata verilir. Kapasitesi dolan demir mangan filtre su yardımıyla kendini temizler ve tuttuğu maddeleri kanala verir. İşlem sıralaması tamamen otomatik olup müdahale gerektirmez. Media malzemesi zamanı geldiğinde değiştirilir.
BAZI SEKTÖRLERDE DEMİR MANGAN FİLTRE SİSTEMİ | KULLANIM ALANLARI | EN ÇOK SATILAN KAPASİTELER |
Kimya, Kozmetik, Boya | Genel Kullanım | 20-100 m3/gün |
Metal Sanayi | Genel Kullanım | 30-300 m3/gün |
Medikal Ve İlaç Sektöründe | Genel Kullanım | 10-50 m3/gün |
Seramik-Taş-Toprak Ürünlerinde | Çamur Hazırlama, Sır Kaplamada | 100-1.000 m3/gün |
Turizm Sektöründe | Otellerde Genel Kullanım | 10-30-100-500 m3/gün |
Gıda Sektöründe | Ürün Hazırlamada, Cateringlerde, | 10-20-50-100 m3/gün |
İnşaat Sektöründe | Şantiyelerde, Projelerde, Evsel Kullanımda | 20-50-100 m3/gün |
Otomotiv Sanayi | Yıkama, Kaplama, Boyama Hatlarında | 50-100-200 m3/gün |
Tekstil Ve Deri Sektöründe | Sıcak Su Ve Boya Hatlarında, Kazanlarda | 20-50-500 m3/gün |
Makine Sanayi | Suyla Çalışan Makinelerde | 5-10-20 m3/gün |
Su arıtma tekniklerinin en temel ilkesi suyu mekanik bir engelden geçirmek ve partiküllerin bu engelde takılmasını sağlamaktır. Kartuşlu su filtreleri, suyun enaz 1 bar basınçla hareketi esnasında doğal olarak filtre gözenekleri vasıtasıyla partikülleri sudan uzaklaştırır.
Suyunuzda bulunan demir mangan miktarını öğrenmek için BODRUM SU ARITMA DEMİR VEYA MANGAN ÖLÇÜM SETİNİ kullanabilir veya uzman bir laboratuvarda analiz yaptırabilirsiniz.
BAZI FİLTRE MODELLERİ | KAPASİTELERİ | FAYDALARI |
İplik, Sediment, Spun, Bez | 1-20 m3/h | Tesisatta ön filtrasyon yapar |
Çelik veya kafes filtreler | 3-80 m3/h | Kaba tortu tutucu |
Disk Filtreler | 10-300 m3/h | Soğutma kuleleri, sulama sistemleri |
Seperatör Filtreler | 10-300 m3/h | Kuyu filtreleme |
Karbonlu Filtreler | 1-30 m3/h | Klor giderimi |
Su filtresi tasarımı hiç basit bir iş değildir. Öncelikle tasarımı yapan kişinin tesisat bilgisi olmalı ve aşağıdaki ayrıntıları gözönüne alması gerekir.
Uygun noktaya bağlanmış olan su filtresi genelde dış yüzeyden içe doğru hareketle basınçlı su girişi olur. Filtre gözenekleri hassaslığına göre partiküller engele takılır ve temizlenmiş olan su filtre çıkışından işletmeye gider. Filtre temizlenir tip ise zamanla temizlenir. Genel su filtreleri daha iyi filtreleme yaptığı için hassas seçilir, hassas filtreler ise temizlenmez değiştirilir.
BAZI SEKTÖRLERDE KARTUŞLU SU FİLTRELERİ | KULLANIM ALANLARI | EN ÇOK SATILAN KAPASİTELER |
Kimya-Kozmetik-Boya-Akaryakıt | Genel Tesis İçinde, Ürün Süzmede, | 5-30-50-200 m3/gün |
Cam Sanayi | Lamine, Yıkama, Rodajlama hatlarında | 5-10-20-100 m3/gün |
Metal Sanayi | Durulama, İşleme, Kaplama hatlarında, İndiksiyon Ocaklarında, Dökümhanelerde, Kataforezde | 20-50-100-300 m3/gün |
Medikal ve İlaç Sektöründe | Ultrasafsu öncesinde, ürün formülünde, otoklavlarda | 2-5-10-20 m3/gün |
Seramik-Taş-Toprak Ürünlerinde | Kuyu Çıkışlarında, Çamur Hazırlama, Sır Kaplamada | 10-30-100 m3/gün |
Turizm Sektöründe | Otellerde Kullanım ve İçme Suyu | 10-30-100-500 m3/gün |
Gıda Sektöründe | Ürün Hazırlamada, Cateringlerde | 10-20-50-100 m3/gün |
İnşaat Sektöründe | Şantiyelerde, Projelerde | 20-50-100 m3/gün |
Enerji Sektöründe | Türbinlerde, Soğutma Sularında | 50-100-500 m3/gün |
Otomotiv Sanayi | Yıkama, Kaplama, Boyama Hatlarında | 50-100-200 m3/gün |
Tekstil ve Deri Sektöründe | Sıcak Su ve Boya Hatlarında, Kazanlarda | 20-50-100 m3/gün |
Kağıt Baskı Matbaa Sektörü | Baskı Hazırlığında | 5-10-20 m3/gün |
Isıtma Soğutma Sektörü | Besleme Suyu | 10-20-50 m3/gün |
Makine Sanayi | Suyla Çalışan Makinelerde | 5-10-20 m3/gün |
BODRUM SU ARITMA SU ARITMA KİMYASALLARI
Su yumuşatma cihazlarının ters yıkaması esnasında kullanılan, reçinenin temizlenerek uzun süre hizmet vermesini sağlayan kimyasala tuz denir. Doğal içeriği sodyumklorürdür.
Su yumuşatma işleminin verimini reçineden sonra belirleyen etmen tuzdur. Dolayısıyla seçimi önem taşır. Kaliteli su arıtma tuzu, 2 kere yıkanıp fırınlanmış veya rafine edilmiş tablet tuzdur.
Kimyasal kullanımında mutlaka MSDS ve güvenlik bilgilerine uyun. Beklenmedik durumlarda ne yapacağınızı kimyasalı kullanmadan öğrenin. Kimyasal kullanımı yaparken enaz bir kişiyi haberdar edin.
İçme ve kullanma sularının, havuzların dezenfekte edilmesi için kullanılan klor bileşikli sıvı veya katı kimyasala klor denir. Klor etkili ve ekonomik olarak sulardaki bakterileri etkisiz hale getirir.
Klor sıvı, toz, tablet ve gaz olarak kullanılabilir. Ençok sıvı klor ve toz klor olan modeller tercih edilmekte ve çeşitli ambalajlarda uygulanmaktadır.
Kimyasal kullanımında mutlaka MSDS ve güvenlik bilgilerine uyun. Beklenmedik durumlarda ne yapacağınızı kimyasalı kullanmadan öğrenin. Kimyasal kullanımı yaparken enaz bir kişiyi haberdar edin.
Reverse osmosis membranlarının kireçten tıkanma süresini uzatmak için kullanılan antiscale ürününe antiskalant denir. Ön filtreden geçmiş olan sulara dozaj pompası yardımıyla su karakterine uygun dozajda otomatik olarak dozlanır.
Genel olarak 3 farklı antiskalant ürünü vardır.
Antiskalant ürünü mutlaka uzman tarafından uygun dozaj miktarıyla uygulanmalıdır. Kalitesiz antiskalant kullanımı kısa sürede mmebran tıkanmasına sebep olabilir.
Kimyasal kullanımında mutlaka MSDS ve güvenlik bilgilerine uyun. Beklenmedik durumlarda ne yapacağınızı kimyasalı kullanmadan öğrenin. Kimyasal kullanımı yaparken enaz bir kişiyi haberdar edin.
Sıvı veya granül halde satılan kimyasal formülü NaOH olan, atıksu tesislerinde ve deiyonizasyon sistemlerinde kullanılan son derece etkili ve tehlikeli bazik kimyasaldır. Genelde reçine rejenantı veya ph ayarlamasında sulandırarak kullanılır.
Kostik ürünü mutlaka deneyimli personel tarafından uygun dozaj miktarıyla uygulanmalıdır. Kalitesiz kostik tüketimi kısa sürede reçine bozulmasına sebep olabilir.
Kimyasal kullanımında mutlaka MSDS ve güvenlik bilgilerine uyun. Beklenmedik durumlarda ne yapacağınızı kimyasalı kullanmadan öğrenin. Kimyasal kullanımı yaparken enaz bir kişiyi haberdar edin.
Sıvı halde satılan kimyasal formülü HCL olan, atıksu tesislerinde ve deiyonizasyon sistemlerinde kullanılan son derece etkili ve tehlikeli asidik kimyasaldır. Genelde reçine rejenantı veya ph ayarlamasında sulandırarak kullanılır.
HCl ürünü mutlaka deneyimli personel tarafından uygun dozaj miktarıyla uygulanmalıdır. Kalitesiz HCl tüketimi kısa sürede reçine bozulmasına sebep olabilir.
Kimyasal kullanımında mutlaka MSDS ve güvenlik bilgilerine uyun. Beklenmedik durumlarda ne yapacağınızı kimyasalı kullanmadan öğrenin. Kimyasal kullanımı yaparken enaz bir kişiyi haberdar edin.
Reverse osmosis membranları sudaki kirleticilere bağlı olarak zamanla tıkanır. Bu tıkanmalar fiziksel, kimyasal veya biyolojik olarak 3 etkiye bağlı olarak gerçekleşir. Tıkanan membranların tekrar açılması için yıkama işlemi denilen kimyasal temizlik işlemi yapılır. Membranların tıkanması erken teşhis edildiyse genelde olumlu sonuç veren bu işlemde kullanılan maddelere membran yıkama kimyasalı denir.
Membran yıkama işi bir prosedür eşliğinde uzman kişi tarafından yapılmalıdır. Önce membranın tıkanma sebebi bulunmalı ve buna uygun formülasyon yapılmalıdır.
Kimyasal kullanımında mutlaka MSDS ve güvenlik bilgilerine uyun. Beklenmedik durumlarda ne yapacağınızı kimyasalı kullanmadan öğrenin. Kimyasal kullanımı yaparken enaz bir kişiyi haberdar edin.
Sudaki katı maddeleri, AKM ve bulanıklık yapıcı partikülleri elektriksel olarak bir araya getirip yumaklaştıran, ağırlaştırıp çökmesini sağlayan kimyasal grubuna polielektrolit denir. Polielektrolitler elektrik yüküne göre katyonik ,anyonik veya noniyonik olarak adlandırılır. Genel olarak uygulaması oransal dozaj pompası vasıtasıyla yapılır.
Bodrum Su Arıtma Kimya, endüstride sıkça kullanılan bu kimyasalı hazırlamak için gerekli sistemleri ve az kullanım yapan yerler için sıvı polielektroliti de üretmektedir.
Kimyasal kullanımında mutlaka MSDS ve güvenlik bilgilerine uyun. Beklenmedik durumlarda ne yapacağınızı kimyasalı kullanmadan öğrenin. Kimyasal kullanımı yaparken enaz bir kişiyi haberdar edin.
Su yumuşatma ve deiyonizasyon işlemlerinde kullanılan, genelde sarı veya kehribar renginde olan mini küreciklere reçine denir. Reçineler kullanıldığı işleme göre yumuşatma reçinesi veya deiyonizasyon reçinesi olarak adlandırılır.
Yumuşatma reçineleri tek çeşitken deiyonizasyon reçineleri 3 farklı modelde üretilir.
Yumuşatma reçineleri, rejenarant olarak kullandığı tuzdaki sodyum iyonuyla, suda bulunan kalsiyum ve magnezyum iyonunu yerdeğiştirir. Böylece kireç yapan iyonlar alınmış olur. Reçine doyuma ulaşınca tuzla yıkanır ve tekrar kullanılır.
Deiyonizasyon reçineleri ise sudaki katyonik ve anyonik tüm iyonları uzaklaştırarak suyu saflaştırır. Doyuma ulaşan reçine asit ve kostikle yıkanır ve tekrar kullanılır. Deiyonizasyon reçinesi olan mixbed reçineler ise suyu saflaştırdıktan sonra tekrar kullanılamaz.
Absorbe yeteneği sayesinde sudan özellikle klor, tad ve koku giderimi yapan maddeye aktif karbon denir. Siyah renkli, granül, toz veya silindir şeklinde organik bir üründür. Yüksek basınç altında genelde coconut kabuğu gibi maddelerin 1.100 C kadar ısıtılmasıyla elde edilir. 1 gr karbonda 200-1.500 m2 yüzey alanı vardır.
Aktif karbon maddesi genel olarak 2 kalite sınıfına ayrılır. Kaliteyi belirleyen imal edildiği kaynaktır.
Su arıtma sistemlerinde kloru, tadı kokuyu arıtmak için kullanılan aktif karbon maddesi yaklaşık 12-18 ay arasında değiştirilmelidir.
Kimyasal kullanımında mutlaka MSDS ve güvenlik bilgilerine uyun. Beklenmedik durumlarda ne yapacağınızı kimyasalı kullanmadan öğrenin. Kimyasal kullanımı yaparken enaz bir kişiyi haberdar edin.
Sert yapısıyla özellikle silis toryularının istenmediği yerlerde filtre tanklarının içinde kumla birlikte kullanılır. Kömürleşmesini tamamlamış yüksek karbon içerikli siyah camımsı parlak bir maddedir. Doğal yollardan elde edilir. Yanıcı ve yüksek kalorilidir.
Su arıtma sistemlerinde silisi, demiri ve tortuyu arıtmak için kullanılan antrasit maddesi yaklaşık 12-18 ay arasında değiştirilmelidir.
Kimyasal kullanımında mutlaka MSDS ve güvenlik bilgilerine uyun. Beklenmedik durumlarda ne yapacağınızı kimyasalı kullanmadan öğrenin. Kimyasal kullanımı yaparken enaz bir kişiyi haberdar edin.
Silis kumunun billurlaşması sonucu oluşan kum çeşidine kuvars kum denir. Özellikle filtre tabanlarında veya havuz filtrelerinde tortu giderimi amacıyla kullanılan kuvars kum maddesi en fazla 12 ayda bir değiştirilmelidir. Aksi halde betonlaşarak kütle haline gelmekte ve filtre tankından çıkması imkansızlaşmaktadır.
Kimyasal kullanımında mutlaka MSDS ve güvenlik bilgilerine uyun. Beklenmedik durumlarda ne yapacağınızı kimyasalı kullanmadan öğrenin. Kimyasal kullanımı yaparken enaz bir kişiyi haberdar edin.
BODRUM Arıtma; Evsel Su arıtma, kentsel içme suyu arıtma, küçük yerleşimler için paket su arıtma, proses suyu arıtma ve deniz suyu arıtma sistemleri yapmaktadır.
Başlıca kullanılan arıtma yöntemleri:
• Kum Filtreleri ile Arıtma
• Aktif Karbon Filtreleri ile Arıtma
• Reçineli Su Yumuşatma Cihazları İle Arıtma
• Demir – Mangan- Sülfür- Nitrat Giderme Üniteleri
• Deiyonizasyon Sistemleri ile Arıtma
• Dealkalizasyon Üniteleri ile Arıtma
• Reverse Osmosis Cihazları ile Arıtma
• Dezenfeksiyon Sistemleri (Klorlama, Ozonlama ve UV Cihazları)
BODRUM ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ
BODRUM Su Arıtma; Evsel atıksu arıtma, kentsel atıksu arıtma, küçük yerleşim alanları için paket arıtma ve endüstriyel atıksu arıtma tesisleri yapmaktadır.
Çevre Teknolojileri konusunda hizmet veren BODRUM Su Arıtma’nın başlıca faaliyet alanları Su Arıtma – Atıksu Arıtma – Baca Gazı Arıtma - Arıtma Ekipmanı Tedariği ve İmalatıdır.
Bu tip atıksularıda başlıca kullanılan arıtma yöntemleri:
• Sürekli Arıtma Sistemleri
• AKR Kesikli Arıtma Sistemleri
• Aktif Çamur Arıtma Sistemi
• MBR Arıtma Sistemi
• VRM Arıtma Sistemi
• Oksidasyon Hendeği Arıtma Sistemi vb.
Ülkemizde yaygın olarak kesikli tip arıtma yöntemleri kullanılmaktadır.
BACA GAZI ARITMA SİSTEMLERİ
Arıtma Sanayi tesislerinin bacalarından çıkan zararlı gazların su ile yıkanarak arıtılması sayesinde zararlarını azaltan tesislerdir. Kulelerden su püskürtme şekliyle istenen baca gazı arıtımı yapılabilmektedir. Baca gazı arıtma sistemlerinde % 99 ' lara varan arıtma verimi sağlanabilir. Tüm baca gazı çıkışı olan tesislerde kullanılır.
ARITMA EKİPMANI TEDARİĞİ VE İMALATI
Arıtma tesislerinde kullanılan mekanik ekipmanları BODRUM Su Arıtma’dan temin edebilirsiniz.
• Atıksu Pompaları - EBARA / DRENO / GRUNDFOS / FLYGT /WİLO (Tedarikçi)
• Blower – MAPRO/ SIEMENS / FPZ / ESAM / BORA(Tedarikçi)
• Arıtma Tesisi Kumanda Panosu Otomasyonları (PLC)
• Hidrofor – EBARA / WİLO / GRUNDFOS (Tedarikçi)
• Yağ Seperatörü, Izgara (Tambur, Disk Elek), Sıyırıcı (İmalatçı)
• Mikser, Kimyasal Madde Hazırlama Tankı (İmalatçı)
• Filtre pres, Paket Arıtma (İmalatçı)
Su Arıtma, Evsel Su arıtma, kentsel içme suyu arıtma, küçük yerleşimler paket su arıtma, proses suyu arıtma sistemleri, deniz suyu arıtma tesisleri, arıtma yöntemleri, Kum Filtreleri, Aktif Karbon Filtreleri, Reçineli Su Yumuşatma Cihazları, Demir Mangan sülfür Nitrat Giderme Üniteleri, Deiyonizasyon Sistemler, Dealkalizasyon Üniteleri, Reverse Osmosis Cihazları, Dezenfeksiyon Sistemleri, Klorlama, Ozonlama, UV Cihazları, Atıksu Arıtma, Evsel atıksu arıtma, kentsel atıksu arıtma, küçük yerleşim alanları, paket arıtma, endüstriyel atıksu arıtma tesisleri, atıksular, Sürekli Arıtma Sistemleri, AKR Kesikli Arıtma Sistemleri, Aktif Çamur Arıtma Sistemi, MBR Arıtma Sistemi, VRM Arıtma Sistemi, Oksidasyon Hendeği Arıtma Sistemi, Baca Gazı Arıtma Sanayi tesisleri, baca zararlı gazlar su ile yıkanarak arıtılması, tesis Kuleler, su püskürtme baca gazı arıtımı, Baca gazı arıtma sistemleri, arıtma verimi, baca gazı çıkışı Arıtma Ekipmanı Tedarik İmalat Arıtma tesisleri, mekanik ekipmanlar, Atıksu Pompaları, EBARA, DRENO, GRUNDFOS, FLYGT, WİLO, Tedarikçi Blower, MAPRO, SIEMENS, FPZ, ESAM, BORA, Arıtma Tesisi Kumanda Panosu, Otomasyonları, PLC, Hidrofor, EBARA, WİLO, GRUNDFOS, Yağ Seperatörü, Izgara, Tambur, Disk, Elek Sıyırıcı, İmalatçı, Mikser, Kimyasal Madde Hazırlama Tankı, İmalatçı, Filtre pres, Paket Arıtma, Arıtmalı sebil, Tezgah üstü arıtma, Tezgah altı arıtma sistemleri
Rainsoft Bodrum
Dolphin Bodrum
Aqua Bodrum Arıtma Sistemleri
Bodrum Beha Konvektör Panelleri
BODRUM TESİSAT
BODRUM TADİLAT
BODRUM DEKORASYON
BODRUM MEKANİK TESİSAT
BODRUM YANGIN TESİSATI
BODRUM USTA MERKEZİ